El preu mitjà de l'electricitat al mercat majorista caurà aquest diumenge un 41,39%, tallant així l'espiral alcista dels últims dies i mantenint-se per sota de la cota dels 200 euros per megavat hora (MWh) que ha marcat des de dijous passat malgrat l'arribada del cap de setmana.

En concret, el 'pool' registrarà aquest diumenge un preu mitjà de 119,24 euros/MWh, uns 94 euros menys que els 203,45 euros/MWh d'aquest dissabte, segons dades que ha publicat l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE) i que ha recollit Europa Press.

Per trams horaris, el preu màxim de la llum per a aquest diumenge es donarà entre les 19.00 i les 20.00 hores, amb 240 euros/MWh, mentre que el mínim, de 14 euros/MWh, es registrarà entre les 15.00 i les 16.00 hores.

Pel que fa a fa un any, el preu del 'pool' aquest diumenge serà 39 euros més car que el que es va registrar el 8 de gener de 2021, 80,66 euros/MWh, coincidint a més amb la borrasca Filomena.

Els preus del 'pool' repercuteixen directament en la tarifa regulada --el denominat PVPC--, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el subministrament al mercat lliure.

L'encariment en els últims mesos al mercat elèctric s'explica, principalment, pels alts preus del gas als mercats i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2), en màxims històrics aquest any.

Mitjana de 239 euros/MWh al desembre

El mes de desembre va tancar amb un preu mitjà mensual al mercat majorista elèctric de 239,1 euros, el més alt de la història després de superar en més de 39 euros els 200 euros/MWh de l'octubre passat.

El Govern ha ampliat fins al 30 d'abril la rebaixa dels impostos inclosos en la factura de la llum que paguen tots els consumidors amb la finalitat de pal·liar l'efecte negatiu que la pujada del preu de l'electricitat està causant en els ciutadans.

En concret, s'han prorrogat fins al 30 d'abril les rebaixes del 21% al 10% de l'IVA i de l'impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, mínim legal. No obstant això, la suspensió de l'impost de generació al 7% que paguen les empreses només es mantindrà, per ara, fins al 31 de març.