El Cercle Euram de l’Empordà ha dedicat la seva ponència d’aquest desembre al pla de desenvolupament turístic de Figueres. El grup d’empresaris va tenir com a ponents a David Cavajal, cap de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, i Lina Godoy, tècnica de Turisme.

En la seva introducció, el president d’Euram, Manuel Toro, va recordar que «Figueres té uns actius molt importants que han estat sistemàticament menystinguts per les administracions, en lloc d’impulsar-los» i va posar damunt la taula la figura de Dalí i el castell de Sant Ferran com a exemple d’actius que cal aprofitar millor.

La importància del turisme s’ha fet evident per l’Ajuntament i també la necessitat d’ajudar i promoure aquesta indústria, per la qual cosa ha apostat per reconvertir la ciutat com a destinació turística mitjançant la redacció d’un Pla de Sostenibilitat Turística en Destí que presentarà a les convocatòries extraordinàries dels fons europeus Next Generation.

«Figueres viu un moment de maduresa quant al turisme, i aquest té un risc de declivi. Per això des de l’Ajuntament s’aposta per una transformació, per tal que continuï essent la primera indústria», va explicar David Carvajal. També va destacar que aquesta convocatòria subvenciona el 100% de les actuacions previstes i que, en cas de ser escollits, les inversions (amb un màxim de 20 milions d’euros) s’han d’executar entre el 2023 i el 2025.

Quatre eixos: Més sostenibles i més competitius

Lina Godoy va comentar que el Pla de Sostenibilitat té com a objectiu «reconvertir el destí turístic, desestacionalitzar-lo, fer-lo més sostenible, més accessible i més competitiu», i va afegir que les actuacions s’han de portar a terme en quatre eixos: transició verda i sostenible, millora de l’eficiència energètica, digitalització, i millora de la competitivitat. El pla preveu diverses actuacions, entre elles la revalorització del centre històric; la potenciació del mercat; la ruta de la memòria; el turisme actiu i saludable; la restauració del patrimoni cultural o la digitalització integral.