L'economia catalana va créixer un 4,1% interanual en el tercer trimestre, set dècimes més del previst, segons dades publicades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). El PIB català va incrementar-se un punt i quatre dècimes més que l'economia espanyola durant aquest període (2,7%) i al mateix nivell que la mitjana europea. En termes intertrimestrals, la variació s'ha situat en un 1,3% davant la taxa del 2% de mitjana al conjunt de l'Estat i del 2,1% de la UE-27. L'Idescat destaca que el creixement interanual reflecteix una evolució a l'alça de tots els components de la demanda interna (4,2%). L'arribada de turisme a l'estiu ha provocat que el consum dels estrangers a Catalunya hagi augmentat un 37,8% respecte de l’any anterior.

Pel que fa a la demanda interna, destaca l’augment enregistrat pel consum de les llars (3,2%), que torna a valors més moderats en contrast amb l’extraordinària evolució del trimestre anterior (21,9%), condicionat per la pandèmia. Aquesta tendència s’explica per la millora de les vendes al comerç al detall, la restauració i les activitats turístiques i no ha sigut superior perquè s'ha vist "suavitzada per dos factors que han restat intensitat en aquesta recuperació". En concret, l'Idescat apunta a la reducció de les vendes d’alguns productes com l’automoció, pels problemes de subministraments de les cadenes mundials, i l’increment generalitzat dels preus, que ha restat capacitat de compra a les famílies.

Pel que fa a les exportacions, s'han incrementat un 10% interanual, impulsades per les de béns i serveis que han augmentat un 8,7%, principalment per l’increment de les vendes exteriors d’activitats com la metal·lúrgia, la maquinària i la química, entre d’altres. Tot i això, la branca de producció de vehicles de motor ha experimentat per primer cop una caiguda de les exportacions en l'últim any.

En relació amb l’augment de les importacions totals de l’estranger (12,0%), es deu tant per l’increment de les importacions de béns i serveis (12,2%) com per l’evolució del consum dels residents a l’estranger (2,9%).

Des de l’òptica de l’oferta, l'Idescat remarca que l’activitat econòmica s'ha recuperat en tots els sectors entre juliol i setembre. En aquest sentit, la indústria mostra un augment de l’activitat (2,7%), si bé aquest és inferior al creixement del trimestre anterior (17,4%), marcat per la comparativa amb el 2020. Les branques que més han impulsat el sector són les de la química i la metal·lúrgia.

En canvi, la producció de vehicles de motor mostra una evolució negativa, coherent amb la reducció que han experimentat les seves exportacions. El sector serveis creix en termes interanuals un 5,3% en el seu conjunt, i consolida una intensa recuperació per segon trimestre consecutiu. Les activitats que experimenten un creixement més gran són el comerç, transport i hostaleria (12%), concretament les del transport aeri, l’hoteleria, la restauració i l’emmagatzematge i activitats afins al transport. Per la seva banda, les branques d’activitats immobiliàries i professionals creixen a una taxa interanual de l’1,8%, amb un important avenç de les activitats de lloguers i relacionades amb l'ocupació, les de publicitat i els serveis jurídics.

Finalment, l’administració pública, educació, sanitat i serveis socials manté un creixement d’un 4%.

Per últim, la construcció puja un 0,5% interanual, taxa que contrasta amb els resultats dels tres mesos precedents (21,9%). En canvi, el sector agrari assoleix una variació interanual positiva del 3,2%, que representa una millora respecte de trimestres anteriors.