El projecte "L’empenta des de la tradició", de Calçats Roig de Figueres, i “Obradors de portes obertes: transferència de coneixement de base col·laborativa” del Gremi de Carnissers i Xarcuters artesans de les comarques gironines han sigut premiats en la 20a edició dels Premis nacionals de comerç de la Generalitat de Catalunya amb el Premi Nacional del Comerç 2019 i a la iniciativa Col·lectiva Sectorial, respectivament.

Aquest dilluns 29 de novembre han rebut el guardó al Palau de la Generalitat, de la mà del President Pere Aragonés. Un acte que va reunir a persones del món del comerç i autoritats d'aquest àmbit per celebrar el comerç del territori.

El cap de l’Executiu, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, ha lliurat els Premis Nacionals de Comerç de 2019 i 2020, corresponents a la 20a i 21a edició d’aquests guardons. En la 20a edició —corresponent als premis 2019, que no es van poder convocar per la pandèmia- és on destaquen els premiats gironins.

La botiga Calçats Roig de Figueres ja havia rebut feia uns dies el Premi Nacional com a establiment centenari.

Calçats Roig, Premi Nacional de Comerç 2019 Emporda.info

Sílvia Aliu, presidenta del Gremi de Carnissers i Xarcuters artesans de Girona, destaca que "és un premi de tot el col·lectiu i per a tots els que elaborem, produïm, donem feina, fem comerç i obrim els nostres obradors per aprendre i seguir formant-nos per mantenir viu l'esperit de l'ofici de carnisser-xarcuter: el de virtuosos i el de mantenidors de productes d'alt valor gastronòmic, únics i diferenciats".

La presidenta del gremi, Sílvia Aliu, junt al president Pere Aragonés i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent

El projecte "Obradors de portes obertes: transferència de coneixement de base col·laborativa"

L'any 2019 neix el projecte "Obradors de portes obertes: transferència de coneixement de base col·laborativa", que parteix de la idea que el coneixement, si no es comparteix, és només egoisme i, a la curta o a llarga, es perd. Consisteix en obrir l'obrador a la resta de companys i companyes d'ofici per mostrar com elaborar un determinat producte. Cada obrador ensenya com treballa i com s'organitza, i comparteix aquells coneixements que el distingeixen.

Cal destacar que aquest projecte està obert a tots els carnissers, i així per exemple va venir-hi el company carnisser de Vilaller, a l'Alta Ribagorça. La segona edició va ser a la carnisseria Pelai de Sant Climent Sescebes sobre l'elaboració de la gelatina d'all i oli, reconeguda amb el segell Girona Excel·lent, i el bisbe de dos colors. La tercera edició, a la Xarcuteria Alba de Ribes de Freser, centrada en l'elaboració del carpaccio de peus de porc i el bull de fetge. Es van fer quatre obradors de portes obertes: la carnisseria Can Raliu de Jafre, que va mostrar el procés d'elaboració de la seva botifarra de perol, premiada amb el segell Girona Excel·lent; Can Ginesta de Vidreres, sobre el sistema de producció, costos i traçabilitat que han posat en marxa; Carns i embotits Jordi Vilarrasa d'Olot, que va mostrar el procés que segueix des de la seva granja fins a la botiga; i Tocineria Mario de Palafrugell, que va ensenyar a cuinar a baixa temperatura amb forn Rational.

D'aquesta manera, s'afavoreix l'intercanvi d'idees i coneixements i l'aprenentatge mutu entre iguals a través de la participació en el procés de producció. La finalitat és aprendre els uns dels altres i poder millorar processos i productes, i afavorir una sana competència entre els professionals de la carn, que redundi en oferir més i millors productes.

Totes les sessions són de petit format, per tal que tothom hi pugui participar i es programen diversos dies en funció de la demanda. Cada sessió té una durada d'un matí, i es basa en allò que els pedagogs anomenen aprenentatge actiu, és a dir, s'aprèn escoltant i mirant com ho fan els altres, però sobretot preguntant, dialogant, i fent.

Aquest projecte ha sigut guardonat per apostar pel desenvolupament sostenible, posar en relleu la importància de la col·laboració a l'hora de fomentar el creixement econòmic i la sostenibilitat dels nostres agremiats. Potenciar la producció i consum responsable, la reducció d'envasos de plàstic, i fomentar l'aliança amb els petits productors de proximitat per tal de reduir la petjada de carboni que els productes exòtics comporten.