La vicepresidenta primera del govern, Nadia Calviño, ha destacat que el govern espanyol ja ha transferit més de 10.600 milions d'euros a les comunitats, dels quals 1.560 MEUR a Catalunya. Calviño ha assenyalat que les comunitats podran destinar aquests recursos en els àmbits on tenen competències, com l'educació, la sanitat, la mobilitat, l'eficiència energètica, la protecció social o la digitalització, entre d'altres. En un missatge enregistrat amb motiu de la clausura de les Jornades d'Economia de s'Agaró, la vicepresidenta de l'executiu espanyol ha subratllat que els 140.000 MEUR que rebrà en transferències i crèdits dels fons NGEU equivalen als rebuts en fons estructurals des de l'entrada d'Espanya a la UE.

"Imagineu el que podem aconseguir invertint bé aquests recursos d'aquí al 2026", ha continuat Calviño, que ha celebrat que Espanya sigui el país que tingui els plans d'execució dels fons "més avançats" en ser els primers acordar les condicions d'execució i en sol·licitar el pagament semestral dels primers 10.000 MEUR, a més dels 9.000 rebuts el mes d'agost passat, segons ha afegit.

La vicepresidenta i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha deixat clar que enrere que el pitjor de la pandèmia ha quedat enrere i que la recuperació "ja està en marxa". "Espanya serà un dels motors de creixement", ha pronosticat.Calviño ha defensat les mesures impulsades pel govern espanyol des de l'inici de la crisi en els àmbits sanitari, econòmic i social amb l'objectiu de "protegir el teixit productiu, l'ocupació les rendes de famílies i tenir una base sòlida" per a la recuperació, de la qual ha dit que ha de ser "forta, sostinguda i sostenible".

La vicepresidenta ha subratllat que aquestes mesures han evitat una caiguda de l'economia espanyola superior al 25% i la destrucció de 3 milions de llocs de treball; i que l'ocupació ja ha tornat a nivells anteriors a la pandèmia. "Contrasta amb la crisi anterior en que vam tardar 12 anys", ha apuntat.Calviño també ha posat l'accent en els PERTE sobre l'automoció, perquè l'Estat "lideri" la transformació del sector, a més dels futurs plans com de la salut de Vanguardia, anunciada pel govern espanyol fa uns dies.