La Diputació de Girona ha presentat per al 2022 un pressupost de 162,8 milions d'euros, el que suposa un creixement del 10,6% respecte el d'aquest any. El president de la corporació, Miquel Noguer (Junts), i el vicepresident, Pau Presas (ERC), han presentat aquest matí els comptes, tot destacant que estan totalment alineats amb els objectius de desenvolupament sostenible i que incrementen especialment les partides destinades a les polítiques socials, l'habitatge, la cultura i la lluita contra el canvi climàtic, entre altres.

Així doncs, el pressupost destinat a polítiques d'habitatge creixerà pràcticament un 22,5%, fins arribar als 2,7 milions d'euros, i s'augmentarà en gairebé 900.000 euros el pressupost de Dipsalut. A més, també es destinarà un milió d'euros més al fons de cooperació econòmica, tot arribant als 21,1 milions d'euros, dels quals es destinarà un milió per ajudar els petits municipis a fer front als serveis de secretaria i intervenció.

Polítiques d'habitatge

L'ens vol fer una aposta clara per l'habitatge en la línia dels darrers pressupostos. Per això, aquesta àrea sumarà més de 2,7 MEUR, un 22,5% més que l'any 2021. Aquests recursos es destinaran al desplegament de plans d'habitatge centrats tant en l'adquisició com en l'adequació d'edificis per part dels ajuntaments de la demarcació.

Les polítiques ambientals també hi tindran un paper predominant. I és que es tracta dels primers pressupostos d'una diputació catalana "alineats amb els objectius de desenvolupament sostenible en totes les seves àrees".

En aquesta aposta, s'incrementen també les partides d'ajuts als ajuntaments destinades a la implantació d'energies renovables i inversions en eficiència energètica. En total, sumen prop de 3 MEUR. "Davant de l'emergència climàtica, les administracions hem d'actuar com a motors dels canvis que impulsem", ha assegurat Presas durant la seva intervenció.

Els comptes per a l'any vinent també incrementaran els recursos destinats a polítiques educatives i a la cultura. De fet, el pressupost de l'àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació augmentarà més d'un 5% i arribarà fins als 26,75 MEUR.

Suport als micropobles

La Diputació, a més, incrementarà en 1 milió d'euros el fons de cooperació econòmic (21,1 MEUR) per ajudar als municipis de menys de 2.000 habitants a fer front al servei d'intervenció. "Fem costat als petits municipis ajudant-los a dotar-se d'estructura per tal d'enfortir la maquinària dels ajuntaments", ha remarcat Presas. D'altra banda, es destinaran 5,3 MEUR d'inversió en el manteniment de la xarxa viària de la qual l'ens és titular.

Vot favorable del PSC

De moment, el PSC ja ha anunciat el seu vot favorable. Tal i com han explicat els diputats Juli Fernández i Pere Casellas, el Govern no només ha acceptat bona part de les seves propostes, sinó que també volen actuar amb "responsabilitat" i servir com a exemple per a la resta d'institucions, ja que en la situació actual de postpandèmia els pressupostos són més necessaris que mai.