El president Pere Aragonès ha confirmat aquest dilluns que el Govern aprovarà aquest novembre la creació del programa de l'energètica pública, que permetrà definir en sis mesos com ha de ser la nova companyia. La nova empresa pública "no pretén ser una comercialitzadora, sinó produir i gestionar energia", segons ha afirmat la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà. "Cal distribuir la generació d'energia, i des del Govern assumim el compromís que ens toca", ha dit Aragonès. En declaracions als mitjans des de la COP26 de Glasgow, Aragonès i Jordà també han anunciat una nova línia d'ajuts de 115 milions d'euros per incentivar l'autoconsum de particulars i empreses, l'emmagatzematge d'energia i les renovables tèrmiques.

El programa de l'energètica pública permetrà comptar amb una d'oficina tècnica que haurà de definir en un termini de sis mesos els fonaments de la futura energètica pública, clau per a desenvolupar un model energètic "propi descentralitzat, distribuït, de km0 i absolutament democràtic". Segons ha explicat Aragonès, s'incorporaran espais propietat de la Generalitat per generar energia fotovoltaica. "Ens interessa que l'energètica pública sigui capaç de generar i gestionar energia en llocs on de ben segur la propietat privada no invertiria perquè no tindria rendiment econòmic suficient", ha matisat Jordà, citant per exemple edificis públics, infraestructures, canals o carreteres.

Jordà ha dit que el Govern va a "contrarellotge" a l'hora de definir la nova energètica pública, i que el programa haurà de "travar" bé tots els detalls perquè la companyia, que no s'ha fet mai abans, no sigui qüestionada per cap altra institució o ens. Ajuts amb fons Next Generation i sol·licituds fins al desembre del 2023.

Pel que fa a la nova línia d'ajuts de 115 milions d'euros anunciada des de Glasgow, està dotada amb recursos dels fons europeus Next Generation, i pretén accelerar la transició energètica a Catalunya. Per Aragonès, es tracta de promoure que la generació d'energia també "sigui distribuïda", acostant els centres de producció cap al consum, amb una aposta per l'energia neta i renovable. La línia d'ajuts pretén impulsar la instal·lació d'equips d'energia eòlica i fotovoltaica per a l'autoconsum en tots els àmbits, de sistemes d'emmagatzematge d'energia elèctrica que donin suport a equips d'autoconsum, i també d'energies renovables tèrmiques –solar tèrmica, geotèrmia, aerotèrmia i biomassa- en l'àmbit residencial. Se'n podran beneficiar empreses, ciutadans, administracions públiques, entitats del tercer sector i comunitats energètiques, i les instal·lacions podran ser tant connectades a la xarxa com aïllades. El termini de sol·licitud finalitzarà el desembre de 2023 o quan s'exhaureixin els fons disponibles. El total dels ajuts ascendeix a 115 milions d'euros, que es divideixen en sis programes per tal de garantir que se'n beneficiïn tots els sectors i de diversificar les actuacions.

Els ajuts cobriran entre el 15 i el 65% del cost del projecte

La convocatòria destina 22,15 MEUR a la pràctica de l'autoconsum en el sector serveis. D'aquests, 18,46 milions tindran com a finalitat subvencionar instal·lacions d’autoconsum a partir d’energia eòlica o fotovoltaica, i 3,69 milions s'orientaran a subvencionar equips d'emmagatzematge que hi estiguin vinculats. Per al sector industrial i agropecuari, la convocatòria preveu 30,30 milions d'euros, dels quals 25,54 milions serviran per a incentivar la instal·lació d'equips d'autoconsum a partir d'energia eòlica o fotovoltaica, i 4,76 milions a subvencionar sistemes d'emmagatzematge que hi estiguin vinculats.També s'han consignat 8,82 milions d'euros per a subvencionar equips d'emmagatzemament per a aquelles instal·lacions ja existents en qualsevol d'aquests sectors d’activitat econòmica.

Per a aquests tres programes, l'ajut oscil·larà entre el 15% i el 65% del cost del projecte, en funció de la tecnologia a implantar i del volum de l'empresa sol·licitant. La línia inclou ajuts addicionals per a l'eliminació d'amiant en cobertes i la instal·lació en marquesines, i per als municipis de menys de 5.000 habitants els ajuts s'incrementen en un 5%.34 MEUR per a l'autoconsum residencial, administracions i tercer sectorLa línia també destina 34,12 MEUR a incentivar l'autoconsum en el sector residencial, les administracions públiques i en el tercer sector. D'aquesta partida, 31,74 milions es destinen a instal·lacions d'autoconsum mitjançant energia solar i fotovoltaica, i 2,38 milions a sistemes d'emmagatzematge vinculats a aquestes instal·lacions. En els mateixos àmbits, es destinaran 790.000 euros a finançar equips d'emmagatzematge d'electricitat vinculats a equips d'autoproducció renovable ja existents.

Per a aquests programes, s'estableixen imports fixos unitaris vinculats a la potència instal·lada, i que van des dels 300 euros per cada kWp fins als 4.550 euros per cada kWp, segons la tecnologia que s'apliqui i el tipus de beneficiari. La línia inclou ajuts addicionals per a l'eliminació d'amiant en cobertes i la instal·lació en marquesines, i per als municipis de menys de 5.000 habitants l'import dels ajuts s'incrementa amb un import fix per kW en funció de la potència i la tecnologia instal·lada. Es poden acollir a aquesta línia les actuacions que s'hagin iniciat a partir de l'1 de juliol del 2021.

Finalment, es destinaran 15,87 milions d'euros a instal·lar sistemes de generació d'energia tèrmica que permetin autoproduir-se l'energia necessària per a la climatització i l'aigua calenta sanitària. L'import dels ajuts d'aquest programa es calcula segons el tipus de beneficiari, la tecnologia i la potència a instal·lar, i oscil·laran entre els 500 euros i els 13.500 euros per kilowatt de potència calorífica instal·lada.

Ja hi ha 13.296 instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic a Catalunya

Aquesta línia d'ajuts per a l'autoconsum a partir d'energies renovables s'alinea amb el procés de transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, just i democràtic que ha iniciat Catalunya. L'objectiu és assolir una societat i una economia descarbonitzades l'any 2050, amb un model energètic basat en energies renovables i on els ciutadans puguin generar i gestionar la seva pròpia energia i participar en la presa de decisions.

D'acord amb l'Observatori de l'Autoconsum a Catalunya, que elabora l'ICAEN, l'autoconsum ja és una realitat a Catalunya: fins a 30 de juny de l'any 2021, a Catalunya hi havia 13.296 instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic en servei -de les quals més de 5.000 s'han instal·lat aquest mateix any- amb una potència total instal·lada de 122,53 MW.