El Govern preveu aprovar avui algunes de les mesures destinades a pal·liar els efectes de la pujada del preu de l’electricitat. Una d’elles consisteix a reduir al màxim permès per les directives europees el tipus actual del 5,11% que grava el consum elèctric. Aquest últim és un tribut que recapta l’Estat i transfereix a les comunitats autònomes, amb el que hauria de compensar-les si el rebaixa. Una altra de les mesures que s’analitzen és estendre la baixada de l’IVA del 21% al 10%, que ja va entrar en vigor durant tot 2021.

Mentre el preu del megawatt per hora (MWh) no para de batre rècords i, després d’una lleu treva aquest cap de setmana, encara una altra setmana a l’alça. Ahir va tornar a trencar el seu sostre en situar-se en els 154,16 euros, el preu més alt de la història i un 6,9% superior al registrat aquest diumenge (144,18 euros). Van ser 21,5 euros més que el dilluns anterior i gairebé quatre vegades més que el 13 de setembre de l’any passat.

Ateses les franges horàries, la més barata d’ahir va tenir lloc entre les 5.00 i les 6.00 hores, quan baixarà a 125 euros. Per contra, la més cara es es va donar entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan el preu es va disparar a 170 euros.

A conseqüència d’això i de la batalla política que ha alliberat aquesta escalada d’un servei essencial, l’executiu té sobre la taula un altre conjunt d’iniciatives com traslladar el cost de les primes a les renovables que paguen els consumidors en el rebut de la llum a les empreses que embenin electricitat, gas i productes petrolífers.

Mesura temporal

D’altra banda, la Comissió d’Economia del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya ha proposat consolidar l’IVA de la llum en el 10% en potències contractades inferiors a 10 kW, una mesura temporal del Govern espanyol per intentar frenar l’escalada de preus de l’electricitat, i que s’estudiï que sigui del 4%, en línia amb altres països europeus. Aquesta és una de la desena de mesures que els enginyers han suggerit per abaratir del preu de la llum.

Altres propostes són l’aplicació de fórmules que el PVPC sigui «menys abrupta», amb una ponderació quadrimestral i un no a un procediment de trasllat diari del preu del mercat majorista als consumidors domèstics; i l’afavoriment de l’autoconsum. Els enginyers també es mostren partidaris de modificar el repartiment abans i després, «i si cal amb caràcter transitori», dels drets d’emissió de CO2 actuals per tal d’augmentar l’assignació a les centrals de cicle combinat impactant directament en el seu preu.