L’anunci apareix publicat al popular portal immobiliari Idealista.com: «Masia en venda», un reclam que va acompanyat del preu, 2.900.000 euros, i de quaranta fotografies, a més d’una descripció detallada de l’edifici modernista construït al cor del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà. És el Cortal Avinyó de Castelló d’Empúries, propietat de la família Barraquer. El mas està inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i, durant dècades, va ser la casa d’estiueig de la nissaga d’oftalmòlegs.

L’eminent metge i professor Joaquim Barraquer i Moner (1927-2016), que l’any 2000 va ser nomenat fill predilecte de Castelló d’Empúries, havia explicat públicament com, des dels 13 anys, va començar a freqüentar el cortal, que havia heretat la seva mare, Josefa Moner i Raguer (1891-1987). «Veníem aquí a muntar a cavall i anàvem a les festes majors, a ballar sardanes o a la platja en tartana, i anàvem a fer la cargolada. Les vacances eren tranquil·les, en contacte amb la natura», va relatar en una entrevista, en la qual també es declarava un ferm enamorat de l’Empordà i deia que gaudia resseguint els camins de la vila.

L’aportació de Josep Azemar

El Cortal Avinyó es va construir en diferents fases. L’última va concloure l’any 1906 i la va dur a terme el reconegut arquitecte modernista figuerenc Josep Azemar. El portal immobiliari que ha penjat el cartell d’«Es ven» presenta l’edifici amb aquests termes: «Privadesa, serenitat, luxe, arquitectura modernista, hotel boutique, equitació, explotació agrícola, oci i turisme són només algunes de les paraules que descriuen aquesta propietat. Única i espectacular masia d’estil modernista situada a Castelló d’Empúries, a la part sud de parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Flanquejada pels rius Muga i Fluvià. Actualment consta de tretze dormitoris dobles, dels quals cinc tenen un balcó exclusiu, sis banys, cinc amplis salons, gran cuina de 20m2, quatre plantes, ascensor, un pati interior i tres terrasses».

La descripció també aporta pinzellades històriques sobre l’immoble: «En la reconstrucció històrica és possible trobar la masia referenciada des del segle XV a nom de Cipriano Avinyó. Compta amb un total de 91 hectàrees; 2.100 m2 construïts entre paller, corral i el cortal inicial al costat del seu adossat edifici modernista de base rectangular de tres garites i la seva cridanera torre. Cal destacar l’ermita erigida en honor al patró dels cortals de Castelló d’Empúries que reposa en el terreny. Aquesta nau d’una sola planta amb coberta de teula àrab és reconeguda a l’Alt Empordà i data de l’any 1557, segons apareix en el testament de Cipriano Avinyó».

Portal de la masia modernista PATRIMONI ARQUITECTÒNIC

Els orígens de la casa

La primera font escrita que es documenta del mas és a l’inventari de béns immobles del patrimoni Fontdevila-Roure, del 16 de gener del 1744, on consta el Cortal Avinyó de Castelló d’Empúries com a patrimoni de la casa Fontdevila. Aquest s’incorpora al patrimoni de la família de Caramany, pel casament entre l’hereu Antoni de Caramany i la pubilla Narcisa Fontdevila i Roure.