El preu mitjà diari de l'electricitat al mercat majorista caurà aquest dissabte un 5,97%, amb la qual cosa es posa fi a les tres pujades consecutives i s'ha relaxat fins als 110,14 euros per megavat hora (MWh).

D'aquesta manera, el preu de la llum al 'pool' elèctric s'allunya una mica dels rècords que tenia aquest divendres, amb un preu mitjà al dia de 117,14 euros/MWh -el segon més alt de la història.

Aquesta lleugera caiguda es produeix perquè els caps de setmana es registra sempre un abaratiment dels preus de l'electricitat, a causa que hi ha menys demanda, tot i que el preu serà especialment alt per ser dissabte, i només el superen els 114,63 euros/MWh de dissabte passat.

El pool elèctric registrarà aquest dissabte un mínim de 91,2 euros/MWh -entre les 17.00 i les 18.00 hores-, mentre que el màxim horari serà entre les 22.00 i les 23.00 hores, amb 123 euros/MWh, segons dades d'OMIE que ha recollit Europa Press.

Així, malgrat aquesta caiguda de dissabte, el preu es manté a nivells especialment alts. En comparació amb l'any passat, el nivell mitjà de demà multiplica per una mica més de tres els 32 euros/MWh que es van registrar al 2020 en aquestes dates.

Un rècord rere l'altre aquest mes

Aquest agost, el pool ha polvoritzat tots els rècords que s'han vist fins ara, amb un preu mitjà mensual per sobre dels 100 euros/MWh. Els cinc primers dies de la passada setmana es van marcar xifres màximes, una rere l'altra, amb aquesta cota històrica, fins ara, del divendres 13 d'agost, amb un preu mitjà diari de 117,29 euros/MWh.

L'espiral alcista de la setmana passada va portar a centrar el debat polític en com abaratir el preu de l'electricitat. De fet, el Govern va obrir la porta a crear una empresa pública energètica, com demana des de fa temps el seu soci de l'Executiu central, Unides Podem.

Aquest context de pujades del 'pool' elèctric està marcat per l'increment en els preus dels drets de CO2 i del gas, als quals s'ha unit l'increment de la demanda per l'onada de calor.

En concret, els drets d'emissió de CO2 s'han encarit fins a superar aquest agost els 55 euros per tona, quan a principis d'any cotitzaven uns 33 euros. D'altra banda, el preu del gas natural se situa en uns 42 euros per MWh, segons dades de Mibgas.

El preu de l'energia té un pes semblant en la factura amb un 24%, mentre que un 50-55% correspon als peatges -el cost de les xarxes de transport i distribució- i càrrecs -els costos associats al foment de les renovables, a les extrapeninsulars i les anualitats del dèficit de tarifa- i la resta, a impostos.

Les oscil·lacions en el preu diari afecten els consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC), una mica més de 10 milions, mentre que estan exempts els qui estan al mercat lliure -uns 17 milions-, perquè compten amb un preu pactat amb la seva companyia.

Segons van indicar a Europa Press experts del sector, el 88% del consum elèctric d'Espanya no està exposat a la volatilitat del preu del mercat 'espot', perquè els contractes tenen preus fixos, de manera que s'hi exposen els clients acollits al PVPC.

Baixada de l'IVA i suspensió temporal del 7% a la generació

El passat 24 de juny el Govern central va aprovar un reial decret-llei d'urgència per reduir els impostos que s'apliquen al subministrament d'energia elèctrica i, amb això, la factura de la llum de les llars, els autònoms, les pimes i el conjunt de les empreses, que suposen la baixada de l'IVA de la llum del 21% al 10% fins a finals d'aquest any i la suspensió de l'impost del 7% a la generació elèctrica durant tres mesos.

En el cas concret de l'IVA, s'aplica una baixada al 10% fins a cap d'any per a tots els consumidors amb potència contractada fins a 10 quilowatts (kW), sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista de l'electricitat estigui per sobre dels 45 euros per MWh.

Pel que fa a la suspensió del 7% de l'impost sobre el valor de producció d'energia elèctrica, que ja al 2018 es va suspendre temporalment durant sis mesos per contenir una altra onada alcista en el preu de la llum, estarà vigent durant el tercer trimestre d'aquest any.

Agost, la factura «més cara de la història»

De fet, la factura de la llum d'un usuari mitjà a l'agost serà "la més cara de la història", amb un encariment del 43,7% pel que fa al mateix període de l'any passat, segons dades de Facua-Consumidors en Acció.

Segons estimacions de l'associació de consumidors sobre l'evolució de la tarifa semirregulada (PVPC), els primers 15 dies d'agost reflecteixen una factura mensual per a l'usuari de 91,62 euros, amb aquesta pujada de gairebé el 44% en comparació amb els 63,77 euros de l'agost de l'any passat, malgrat la baixada de l'IVA del 21% al 10% que va aprovar el Govern espanyol per a les factures emeses des del 26 juny fins a finals d'any.

Fins avui, els cinc rebuts més elevats han estat els 88,66 euros del primer trimestre del 2012 (amb l'IVA al 18%), els 87,81 euros de gener del 2017, els 85,34 del juliol del 2021, els 83,55 euros de setembre del 2018 i els 82,13 euros del maig del 2021 -en tots els casos amb l'IVA al 21%-, segons dades de l'associació.

Amb les tarifes aplicades de l'1 al 15 d'agost, l'usuari mitjà pagarà 27,85 euros més que a l'agost del 2020, quan la factura es va situar en 63,77 euros. La baixada de l'IVA al 10% fins al desembre mentre el preu mitjà del megavat per hora estigui per sobre dels 45 euros esmorteeix la pujada en 9,16 euros. Si es continués aplicant el 21%, el rebut hauria arribat als 100,78 euros.