El govern espanyol i els agents socials han tancat aquest dilluns un principi d'acord sobre la reforma de les pensions, segons han informat fonts sindicals i del Ministeri de Seguretat Social. Es tracta del primer paquet de reforma compromès amb Brussel·les, vinculat al pla de recuperació per rebre els fons europeus. El pacte entre l'executiu de Pedro Sánchez, sindicats i patronal inclou una nova fórmula de revalorització de les pensions lligada a l'IPC mitjà registrat per garantir el manteniment del poder adquisitiu. També s'ha pactat derogar el factor de sostenibilitat, que implicava una rebaixa de la pensió inicial en relació amb l'evolució de l'esperança de vida.

Se substituirà per un índex d'equitat intergeneracional, que se seguirà negociant fins a finals d'any.

Un altre element de l'acord és la inclusió del compromís del govern espanyol de fer una transferència del 2% del PIB a la Seguretat Social a través dels pressupostos generals de l'Estat per garantir el sistema públic de pensions. A més, l'acord també inclou mesures orientades a revisar el model de jubilació anticipada.

Algunes de les organitzacions negociadores encara han de ratificar el pacte en els seus òrgans de direcció abans de donar l'acord per definitiu.