El Govern obre aquest dilluns el formulari d'inscripció prèvia per accedir a les ajudes directes extraordinàries per a la solvència empresarial, dirigides al pagament de deutes de professionals autònoms i empreses afectades pel coronavirus.

El període del tràmit telemàtic d'inscripció obrirà a les 9.00 hores i durarà fins al 30 de juny a les 15.00 hores, ha informat el Govern aquest diumenge, 20 de juny, en un comunicat.

La línia, dotada amb 993 milions d'euros, es dirigeix a 191 dels sectors d'activitats més afectats i representen 189.861 empreses a Catalunya. En concret, es podran demanar ajudes per afrontar deutes i despeses registrades entre l'1 de març del 2020 i el 31 de maig del 2021.

Es preveuen diferents quantitats econòmiques segons la tipologia del sol·licitant: les empreses i professionals autònoms que tributin per règim d'estimació de l'IRPF podran rebre una subvenció de fins a 3.000 euros. Els altres sol·licitants hauran d'acreditar un descens del volum d'operacions de més del 30% i deutes d'almenys 4.000 euros per rebre entre 4.000 i 200.000 euros.

En la concessió de les ajudes no es tindrà en compte l'ordre cronològic de presentació de les sol·licituds, i els criteris d'atorgament són el resultat del pacte assolit pel Govern i CCOO, UGT, Foment i Pimec.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, assegura que la prioritat del Govern és "donar resposta al gran volum de sol·licitants previst i de dades a gestionar" per fer el procés el més àgil possible.

El conseller ha apostat per la concertació social per aconseguir grans acords i pal·liar els efectes de la pandèmia: "És la millor fórmula per aconseguir una sortida de la crisi que ens permeti recuperar i transformar el país sense deixar ningú enrere".