L’Oficina Municipal de l’Habitatge de Figueres incorpora el servei d’informació, assessorament i supervisió de la Llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatges.

La llei s’aplica als lloguers d’habitatges destinats a residència permanent i que es trobin situats en zones prèviament declarades com a àrees amb mercat d’habitatge tens. Figueres és un dels 61 municipis declarat com a àrea amb mercat d’habitatge tens.

En aplicació de la Llei en els contractes el lloguer no pot ultrapassar el preu de referència per al lloguer d’un habitatge de característiques anàlogues en el mateix entorn urbà. També marca que el lloguer anterior actualitzat d’acord amb l’índex de competitivitat si l’habitatge afectat ha estat arrendat dins els cinc anys anteriors a l’entrada en vigor de la llei.

El preu de referència d’un habitatge és el que s’estableix a partir de l’índex de referència de preus de lloguer que és un indicador de consulta pública del preu mitjà d’un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides. Aquest índex el determina el Departament de Territori i Sostenibilitat i es calcula amb les dades de l’habitatge que s’han d’introduir en un formulari.

La Llei contempla algunes excepcions en la determinació dels límits del preus de lloguer.

L’Oficina Municipal de l’Habitatge es posa a disposició de les persones interessades en orientació i assessorament en l’aplicació de la mencionada llei de contenció del preu dels lloguers. Les consultes es poden efectuar a través de l’adreça electrònica oficina_habitatge@figueres.org i del telèfon 670.097.267.

Així mateix l’Oficina Municipal de l’Habitatge, en el marc de les competències pròpies dels ajuntaments, assumeix l’activitat inspectora i sancionadora del règim de contenció de rendes dels lloguers que regula la Llei 11/2020, de 18 de setembre.