L'Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APttCB) ha recomanat als afectats per un Expedient Temporal de Regulació d'Ocupació (ERTO) que han rebut cobraments indeguts per part del SEPE i que encara no tinguin informació clara sobre la quantitat correcta que havien de percebre, que s'ajustin «al màxim» a les dades fiscals quan facin la declaració de la renda. Els tècnics han avisat que hi pot haver sanció, si la declaració no quadra amb la informació que té Hisenda que podria ser del 50% dels ingressos no tributats. Tenint en compte que aquesta situació ha sigut un «error provocat per l'administració», els tècnics han animat els contribuents a recórrer tots els càstigs que s'interposin.

La campanya de renda del 2020 es preveu molt diferent de la dels altres anys per l'impacte de la pandèmia, que ha provocat un increment del nombre de persones obligades a tributar. Segons l'associació, a Catalunya, hi haurà entre 350.000 i 400.000 contribuents més que faran la declaració de l'IRPF aquest any, perquè, o bé, estan cobrant l'Ingrés Mínim Vital (IMV) o han estat inclosos en un ERTO i han cobrat més de 14.000 euros l'any.

Allargar el termini

Allargar el termini Els tècnics tributaris estan desbordats davant l'augment de feina que comporta que hi hagi més gent que ha de fer la declaració i, recentment, van reclamar poder allargar fins al 30 de setembre el termini per presentar la declaració de la renda, que expira el 30 de juny. Els professionals lamenten que l'administració no doni hores per fer el tràmit presencial fins a l'1 de juny i auguren que les cites prèvies s'esgotaran «en dos dies».

«La diferència entre els despatxos i l'administració és que nosaltres fem rendes dissabtes, diumenges i a tota hora, fins que s'acabin», ha etzibat José Amate Miralles, vicepresident segon de l'APttCB. L'associació ja va demanar, sense èxit, que s'ampliés la campanya de la renda de l'any passat.

Els professionals asseguren que la incidència dels ERTO sobre la campanya del IRPF 2020 serà «molt important» per dos motius. Primer de tot, perquè amplia l'univers de persones obligades a fer la declaració, ja que el SEPE no ha practicat retenció de les prestacions que ha transferit als treballadors amb la feina suspesa i, quan es tenen dos pagadors, l'obligació de presentar la declaració baixa als 14.000 euros anuals. En segon lloc, per la gran quantitat d'errors en aquest pagament per part del servei estatal d'ocupació que encara no s'han regularitzat.

Els tècnics han recomanat als treballadors en ERTO, que no sàpiguen quan han cobrat de més o de menys, que esperin fins al final a fer la declaració. Segons han indicat, el SEPE actualitzarà cada dia 15 de mes la informació que envia a l'Agència Tributària.

En cas que arribi el final de la campanya i encara no es tingui una idea clara de quina quantitat s'ha cobrat de més o de menys, l'APttCB recomana ajustar la declaració «al màxim» a les dades fiscals.

«El que va a la teva butxaca és l'import net, però el que es declara és l'import brut i més complicat de calcular», ha avisat Montse González Esteve, vicepresidenta primera de l'APttCB.