Revitalitzar l'economia municipal és essencial en un any marcat per la pandèmia. La iniciativa Comprem a Figueres, impulsada per l'Ajuntament de la ciutat, ha generat un impacte econòmic directe de més de 122.000 euros al comerç local a través de vals de descompte.

Aquesta primera edició s'ha dirigit a dos dels col·lectius més afectats per la Covid-19, els joves i la gent gran. Per això, s'ha destinat a les persones empadronades, d'entre 18 i 25 anys i de 65 anys o més, dos vals de descompte de 10 euros cadascun per a bescanviar-los en algun dels establiments participants. Gairebé un centenar d'establiments adherits a la campanya s'han vist beneficiats per la dinamització d'aquests vals de descompte gratuïts que es van posar a disposició dels ciutadans de Figueres.

L'objectiu de la campanya, que ha tingut lloc del 15 de febrer al 14 d'abril, ha estat el d'incentivar la compra al comerç local.

Per poder utilitzar un val de 10 euros, calia fer una compra de com a mínim 20 euros, i també hi havia la possibilitat de bescanviar els dos vals en una mateixa compra si aquesta era superior a 40 euros.

La iniciativa ha comptat amb el suport tècnic de la Cambra de Comerç de Girona, la qual s'ha encarregat de validar les inscripcions dels establiments, revisar i comptabilitzar totes les transaccions en les quals s'han utilitzat els vals i, per últim, gestionar el pagament de l'import dels vals bescanviats als establiments adherits.

La regidora de Comerç, Ester Marcos, ha valorat molt positivament la iniciativa tot destacant que «s'ha multiplicat per 3,3 la inversió de l'Ajuntament, revertida en un impacte econòmic directe de 122.335,06 euros als comerços, serveis i restaurants de la ciutat adherits a la campanya».

La mobilització d'aquests vals ha permès també elaborar un estudi de demanda i consum comercial. La mitjana de despesa per cada val de 10 euros ha estat de 33,24 euros. I, pel que fa a les tipologies d'establiments, el percentatge de vals utilitzats, en un 43,2%, es concentra en la moda, que representava el 27,5% dels adherits. Seguidament, el percentatge de vals utilitzats es troba al sector de la restauració (9,1%); esports (8,4%); llibreries, papereries i premsa (6,9%); i llar i decoració (6,6%).

El consistori ja està treballant per posar en marxa una segona edició de la iniciativa ben aviat.

Testimonis dels dos costats

Testimonis dels dos costats La resposta ciutadana ha estat positiva. Ot Subiranas (24 anys) explica: «Aprofitant els vals de descompte, vam anar a dinar a La Taverna del Barri Vell amb la meva xicota. Vam menjar molt bé i ens va sortir molt bé de preu. No hi hauríem anat, si no hagués estat per aquesta iniciativa. Alguns amics meus han fet el mateix, i altres s'han comprat roba i sabates. Tots han quedat molt contents». Antonio Gifreu (76 anys) ha aprofitat els vals de descompte «per anar a la botiga Puig Giralt amb la idea de comprar-me roba interior. Un cop allà, a més a més, he comprat dos pantalons. Si no hagués estat pels vals, possiblement no hauria fet aquesta compra. Crec que ha estat una molt bona iniciativa, sobretot per a la gent gran».

Xavi Arnall de Tecnogallery, assegura haver quedat «molt contents amb la iniciativa Comprem a Figueres. En el nostre cas, hi hem participat amb les dues botigues que tenim a la ciutat. Si es fa una nova campanya, hi tornarem a participar».

Per a Maria Àngels Henares, del restaurant Bon Profit, «la campanya Comprem a Figueres ha estat molt positiva, ja que ha donat una empenta molt necessària al comerç i a l'hostaleria, sectors molt tocats per les restriccions a causa de la Covid-19. Ens ha apujat la moral. Nosaltres hem rebut un públic molt variat, integrat tant per clients habituals com nous, i tots ells s'han mostrat molt contents de poder disposar d'aquests vals».