Hola, autònom i emprenedor, ja estem en plena campanya de la Declaració de Renda (IRPF), i com sabeu, com a autònoms, hi ha molt poques excepcions que ens eximeixin de presentar-la.

En presentar-la, existeix el problema habitual que implica que molts dels conceptes que podríem deduir-nos, no els incloem. Això pot ser a causa de diversos motius, però el resultat sempre és el mateix, o bé paguem més del que ens toca, o bé obtenim una devolució inferior a la corresponent. A què es deu que no ens deduïm tot el que podem? Doncs, bàsicament, a diverses raons.

Oblits: a vegades alguns autònoms no són prou curosos amb el control de despeses i ingressos, cosa que fa que alguns es traspaperin i que, per tant, no es dedueixin.

Desconeixement: no som conscients de tot el que ens podem deduir. Això és perquè moltes vegades som nosaltres mateixos els que ens volem fer la declaració i, com que no ho deixem en mans de professionals, se'ns solen passar algunes deduccions autonòmiques a les quals tenim dret.

Falta de claredat normativa: aquest és un problema greu de l'ordenament fiscal espanyol. Això suposa que no apliquem una norma perquè amb els criteris estrictes que aplica l'Agència Tributària, o bé no podem portar-ho amb l'exigència que es demana o bé preferim no deduir-ho per por a possibles inspeccions o reclamacions.

Falta de planificació fiscal: no només es tracta de saber què ens podem deduir, sinó quan ho hem de fer per tal que ens sigui més favorable. Per tant, és important que portem una bona planificació des de l'inici de cada exercici.

Doncs, ja ho saps autònom, cal que tinguis en compte aquests aspectes, per així poder-te deduir tots els conceptes als quals tens dret.