Les vendes dels establiments adherits a Comertia van caure un 15,2% al desembre tot i la campanya de Nadal i Reis i sense tenir en compte l'alimentació bàsica ho van fer en un 19,4%. De cara a aquest gener, amb almenys deu dies de confinament municipal i tancament de centres comercials i comerç no essencial de més de 400 metres quadrats els caps de setmana, les previsions indiquen un enfonsament de fins un 18% en ple període de rebaixes. Segons Comertia, el mes de desembre s’ha saldat en positiu per Alimentació Bàsica (19,3%), Equipament de la Llar (2,4%) i Altres -automoció i serveis- (4,5%), la resta de sectors d’activitat han tingut davallada en les vendes.

Concretament, els sectors més afectats aquest mes han estat Oci i Cultura (-54,7%) i Restauració (-47%), tot i que també el consum ha disminuït molt en Moda (-21,1%), Alimentació no bàsica (-9,6%) i Complements de la persona (-0,8%).

Quant als centres comercials, les vendes van retrocedir fins a un 38% al desembre.

Pel que fa les vendes en línia durant el 2020, s'han incrementat un 114,2% en el conjunt d'establiments de Comertia, amb excepció del sector oci i cultura (-21,3%) pel seu format més presencial. El creixement més pronunciat ha tingut lloc en els sectors d’Alimentació (200,6%), Equipament de la Llar (97,4%), Moda (93,4%) i Complements de la persona (45,8%).

Què és Comertia?

Comertia és l'associació catalana de l'empresa familiar del Retail, una entitat que agrupa empreses de Retail amb marca reconeguda, vocació de creixement i voluntat de compartir informació i experiències. Es constituí al febrer de l'any 2002 per iniciativa de cinc empresaris de sectors diferents tots ells de Retail: tèxtil moda, tèxtil de la llar, òptica, esport i calçat.