L'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà (AHAE) ha realitzat una enquesta interna entre els seus més de 180 associats i ha obtingut un nivell de resposta del 65%. Unes dades que, segons l'entitat que presideix Miquel Gotanegra, «demostren un gran moment d'unitat entre el sector hostaler empordanès que treballa per seguir endavant i com a motor econòmic de la comarca».

De les dades extretes d'aquesta enquesta es destaca que un 57,4% d'establiments va fer la reobertura abans de Sant Joan, quan un 16,7 ja ho havia fet a finals de maig després de les fases. El 24,1%, majoritàriament allotjaments de costa, van obrir durant el mes de juliol i només un 3% no ha obert aquesta temporada. El client ha estat català en un 68,5%, tot seguit del mercat francès amb un 20,4% i la resta de clients de l'estat. En aquest sentit remarcar que el 76,4% ha valorat molt bé els protocols de seguretat i el 23,6% restant ho valora bé.

L'ocupació en el allotjament d'aquest període ha estat insòlita, amb una mitjana del 15% al juny, en els establiments oberts. Durant el juliol la situació ha estat molt diferent entre interior i allotjaments petits o mitjans de pobles amb poca oferta d'allotjament hoteler i els destins amb més capacitat. Mentre uns es movien amb una ocupació mitjana del 60% els altres ho feien al voltant del 30%. Tot i que aquesta diferència també s'ha mantingut a l'agost, si que han millorat les ocupacions i els primers s'han situat al voltant del 85% de mitjana i, la resta, al voltant del 60%.

La restauració també ha patit una forta davallada durant aquest període, amb unes mitjanes de caiguda de comensals d'un -45% al juliol i -20% a l'agost.

Els resultats anteriors justifiquen una caiguda de la facturació de les empreses hostaleres de la comarca. Un 30% han facturat entre un 15% i un 30% menys que l'any anterior. Altrament un altre 30% entre un 35% i 50% menys. Un 11% només ha caigut entre un 5% i 10% i, a l'altra banda, trobem un 29% que ha perdut 55% de la facturació o més.

Amb menys personal

Les empreses han treballat majoritàriament amb menys personal (60%), mentre que la resta ha mantingut personal i, fins i tot, un 2% l'ha augmentat. Els ERTO's segueixen presents en el 42,6% de les empreses adherides mentre que la resta ja l'han aixecat. I cal remarcar que el 53,6% no té previst demanar nous ERTO's per causes productives i/o econòmiques.

La gestió de la pandèmia per part de les administracions ha estat clarament criticada pel sector. Un 69% la valora com molt dolenta i/o dolenta i la resta regular. Per aquest motiu, els principals adjectius que defineixen aquest període per part dels empresaris són «incertesa, preocupació, desconfiança, cansament i adaptació».

Mentre la majoria de restaurants tenen previst mantenir obert la resta de l'any, l'allotjament turístic més vacacional tancarà majoritàriament durant aquest setembre. Un escenari que, juntament amb altres aspectes com el tancament dels Museus Dalí i la incertesa, fan preveure al 81,8% dels empresaris haver d'ajustar els seus horaris d'obertura segons la demanda.

L'entitat traslladarà aquests resultats a les administracions corresponents. Des de l'AHAE es reclama «una ajuda directa al sector d'acord amb aquests resultats i una previsió poc optimista de la tardor» i considera «indispensable» l'allargament dels ERTO's.