El creixement del salari mitjà a Catalunya es debilita i només registra un augment del 0,2% el segon trimestre de l'any, el ritme més baix en dos anys i mig i el més dèbil entre les comunitats autònomes on s'incrementa el sou, segons un estudi d'Adecco. En aquest segon trimestre del 2020, el sou mitjà d'un català és de 1.793 euros al mes, uns 15 euros per sota del seu màxim històric. Les comparacions amb la resta de la Unió Europea indiquen que els catalans encara estan lluny dels nivells de salari dels europeus. L'any 2019, el sou mitjà a la UE va ser de 2.172 euros mensuals, mentre que a Catalunya va ser de 1.808 euros, un 16,8% menys. Un català ha de treballar 19 mesos per cobrar el mateix que un alemany en un any, segons Adecco.

L'estudi indica que la bretxa salarial entre catalans i alemanys és de 1.060 euros mensuals, uns 12.720 euros a l'any, cosa que implica que la remuneració catalana és un 37% més baixa que l'alemanya.

La diferència segueix sent alta amb França, amb una bretxa de 619 euros mensuals i 7.428 euros anuals. Així, la remuneració catalana és de mitjana un 25,5% més baixa que la francesa, i un català ha de treballar 16 mesos per cobrar el mateix que un francès.

En comparació amb Itàlia, la bretxa és de 244 euros mensuals, uns 2.928 euros anuals, una diferència de l'11,9%. D'acord amb aquestes dades, un català ha de treballar 13 mesos i mig per cobrar el mateix que un italià, de mitjana.

Malgrat això, les remuneracions a Catalunya estan per sobre de la que tenen 15 estats de la Unió Europea i, de fet, els catalans dupliquen el que cobren set d'aquests països. Els casos més extrems són Bulgària i Romania, on cobren un 3,8 i 2,7 vegades menys que a Catalunya. Això implica que un català cobra en tres mesos el que un búlgar percep en un any, xifra que se situa en els quatre mesos i mig en el cas dels romanesos.

L'estudi d'Adecco també analitza els sous, la seguretat laboral, les oportunitats de conciliació i desenvolupament professional i la conflictivitat laboral a les comunitats autònomes. Catalunya cau posicions dues posicions en la globalitat d'aquest rànquing, i se situa per darrere de Balears, Madrid i el País Valencià.

Pel que fa a la llista sobre els salaris, en el segon trimestre Catalunya se situa en el quart lloc de les comunitats autònomes, per darrere de Madrid (2.017 euros), el País Basc (1.994 euros) i Navarra (1.866 euros).