El Consell General de Cambres de Catalunya, la patronal CECOT i el RACC han manifestat la seva "absoluta oposició" a la possibilitat que el govern espanyol prorrogui les concessions de les autopistes de peatge per compensar la caiguda d'ingressos provocada per la crisi del coronavirus. A través d'un comunicat, les diferents agrupacions han assenyalat que la decisió "minvaria significativament la competitivitat del teixit productiu" davant un escenari de reactivació econòmica que es presenta "llarg i dur". "El cost dels peatges fa que el camí faci més pujada", apunten. Alhora, les asseguren que les dues vies afectades -l'AP-7 entre Cambrils i La Jonquera i l'AP-2 entre El Vendrell i Lleida- "estan amortitzades amb escreix".

En el mateix comunicat, les Cambres, la CECOT i el RACC recorden que el ministre de Transports, José Luis Ábalos, ja va descartar aquesta mesura el passat mes d'abril. Ara que la pròrroga de les concessions torna a ser objecte de debat, les agrupacions admeten que estan "sorpreses". "Si finalment aquesta pròrroga a les concessionàries tira endavant, l'Estat demostraria més sensibilitat cap a aquestes grans concessionàries que cap als ciutadans i el teixit empresarial, majoritàriament format per pimes", asseguren. "Això constituiria un greuge que s'afegiria al que històricament ha vingut patint Catalunya en l'àmbit dels peatges", afegeixen.

Finalment, les organitzacions recorden que ja van enviar una carta al ministre Ábalos el passat 30 d'abril en relació a aquesta qüestió, una missiva que "no va tenir cap resposta".