El coronavirus continua fent estralls al mercat laboral de les comarques gironines i la demarcació tanca el juny amb més de 45.500 desocupats. Són un 1,81% menys en comparació amb el maig; en part, perquè l'avenç de la desescalada ha permès recuperar part de l'activitat. Però si es tira un any enrere, aquí la diferència de percentatges és esfereïdora, perquè l'atur ha arribat a pujar fins a un 46,7%. I això en un mes en què, tradicionalment, el sector turístic i l'hostaleria encapçalaven el gruix de contractacions. Sí que al juny se n'han fet, perquè l'afiliació a la Seguretat Social ha augmentat en 6.857 treballadors. Però de nou, si es tira enrere el calendari, d'un any per l'altre la demarcació ha perdut més de 30.000 llocs de treball.

Les dades fetes públiques pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social evidencien com la pandèmia continua impactant damunt l'economia gironina. I deixen clar que l'entrada a l'estiu, aquest 2020, és molt diferent a la d'altres anys; s'han creat alguns llocs de treball i l'atur ha baixat tímidament. Però en cap cas, això compensa els llocs de treball que la Covid-19 ha destruït.

Segons recull l'estadística, aquest juny l'atur ha baixat en 838 persones a la demarcació. És tan sols un 1,81% menys en comparació amb el maig. El salt cap a les fases 2 i 3, i l'inici de la represa, s'ha traduït en un progressiu desglaç de l'hostaleria i el comerç, i això -tot i que molt poc- ha trencat la tendència a l'alça que tenia l'atur a la demarcació d'ençà de l'inici de la pandèmia.

Les comarques gironines no són, però, l'únic territori que redueix desocupats. També ho fa Lleida (en un 2,38%). Però això no es dona ni a Barcelona ni a Tarragona, perquè les dues demarcacions encara continuen sumant més aturats a les llistes (aquí, la taxa s'incrementa en un 0,91% i un 0,07% respectivament).

La crisi sanitària ha tocat de ple determinats sectors. I a comarques gironines, sobretot, ha llastat el terciari. De fet, durant el mes de juny, el sector ha enviat 856 treballadors a l'atur, seguit de la construcció i la indústria (que ho han fet amb 156 i 31 empleats més). Per contra, però, l'agricultura -aquí, hi té a veure també la campanya de la fruita- ha reduït atur en 37 treballadors.

Fins a un 46% més

Ara per ara, a comarques gironines hi ha 45.523 desocupats. I si aquesta xifra es compara amb la del juny del 2019, l'estadística és demolidora. Suposen fins a un 46,7% més. L'increment és, de fet, el més elevat de Catalunya en termes relatius. I el percentatge és prou esfereïdor per veure l'impacte que la pandèmia, i la hivernació de l'economia, han provocat damunt el mercat laboral gironí.

Per sectors, aquell que concentra més desocupats és novament el de serveis (en concret, 33.315). Durant el mes de juny, han anat reobrint progressivament alguns allotjaments turístics -com ara apartaments i càmpings- però amb els hotels, la situació és dispar. Aquí, n'hi ha que ja han anat reobrint; però també d'altres, fins i tot situats al litoral, que encara es mantenen tancats.

Més de 30.000 llocs de treball destruïts

Al costat de les dades de l'atur, però, també n'hi ha unes altres que il·lustren l'impacte que el coronavirus està provocant damunt l'economia gironina. Són les d'afiliacions a la Seguretat Social, que serveixen de termòmetre per veure si el mercat laboral genera llocs de feina o en destrueix.

Segons recull l'estadística del Ministeri, de mitjana el mes de maig va suposar un creixement d'afiliacions. En concret, les comarques gironines van sumar-ne 6.857 (un 2,23% més). Reflex, en part, de l'entrada en fase de represa, la fi de les restriccions en la mobilitat i la reobertura del sector de l'hostaleria.

Bars, restaurants, hotels, comerços i altres negocis han contractat personal. Però les xifres d'aquest juny no tenen res a veure amb les d'altres anys, en què el sector turístic i els contractes de temporada feien davallar l'atur.

Ara, no només la xifra de desocupats s'ha disparat d'un any per l'altre (n'hi ha fins a 14.492 més) sinó que la patacada també hi ha estat en la destrucció de llocs de treball. Perquè en comparació amb el juny del 2010, hi ha un 8,74% menys d'afiliats a la Seguretat Social. I si aquest percentatge es trasllada en xifres, suposa 30.084 persones menys. És a dir, llocs de feina destruïts també per la covid-19 que no s'han recuperat.

El doble en un mes, un 40% menys en un any

D'altra banda, l'estadística del Ministeri també recull que, amb la represa, la contractació ha continuat remuntant (cosa que ja anticipen les dades de la Seguretat Social). En comparació amb el maig, durant aquest juny gairebé s'ha arribat a doblar el nombre de contractes signats.

En concret, se n'han signat 19.499 (cosa que suposa 9.355 més dels que es van rubricar al maig). Però si la dada es compara amb la mateixa de l'any passat, aleshores en comptes d'un increment, allò que reflexa l'estadística és just el contrari. I és que, en comparació amb el juny del 2019, a comarques gironines s'han fet 12.940 contractes menys (cosa que representa un descens del 39,89%).

Si es passa la lupa pels gairebé 20.000 contactes que s'han signat al maig, 14.012 corresponen al sector serveis. A aquest, el segueix la indústria amb 3.850 contractes. Això sí, la temporalitat continua imperant (perquè ho són fons a 16.630 dels contractes que s'han signat).