La xifra de negocis del sector serveis a Catalunya es va desplomar un 41,1% a l'abril, segons les dades provisionals de l'Institut Nacional d'Estadística. La variació anual a Catalunya es va situar al voltant de la mitjana estatal (-41,4%), mentre que les Illes Balears i les Illes Canàries, amb gran dependència del turisme, van liderar els descensos, amb un 61% i el 57,9% respectivament. Respecte el mes anterior, la variació a Catalunya va ser del -27,2% i en l'acumulat de l'any d'un -14,7%. Pel que fa la taxa de variació anual de l'ocupació durant l'abril va ser del -4,9% davant el -5,5% de la mitjana estatal. De nou, els arxipèlags balear i canari van registrar els majors descensos, amb un -16,1% i un -7,4%, respectivament.

En la primera setmana de l'abril, l'activitat es va aturar quasi per complet coincidint amb la declaració de estat de l'alarma i l'entrada en vigor del permís retribuït. En la segona meitat, alguns serveis es van reincorporar a l'activitat però molts altres de l'hostaleria, la restauració o el comerç van seguir tancats.

Segons l'INE, a nivell estatal, els sectors més afectats van ser els relacionats amb el turisme. Els serveis d'allotjaments, menjar i begudes i les agències de viatge van reduir el seu volum de negocis més d'un 90% respecte a l'abril del 2019. Dins del comerç, les vendes de vehicles de motor i motocicletes baixen un 84,4%. En el transport, els més relacionats amb els passatgers, com el ferrocarril, el taxi, el terrestre i l'aeri, van ser els més perjudicats, amb caigudes del 70% anual.