Comerciants de Figueres carreguen contra el "caos" en l'entrada en fase 1

Comerciants de Figueres carreguen contra el "caos" en l'entrada en fase 1

Els comerciants de Figueres critiquen el "caos" i el "desgavell" que provoca l'aplicació del pla de desescalada. El president de Comerç Figueres Associació, Frederic Carbó, subratlla que la majoria de comerços, restaurants i bars de la ciutat s'estaven preparant per reobrir a partir de dilluns. La proposta de la Generalitat d'excloure la regió sanitària de Girona de la fase 1 els obliga a aturar els preparatius. "El que no pot ser és que cada setmana ens canviïn les cartes i que no sapiguem quan podrem obrir", lamenta Carbó. A més, el president dels comerciants reclama que el pla de desescalada es faci per comarques o per municipis. "Ens ho haurien de posar més fàcil perquè ens estem arruïnant", afirma.

"És un desastre, tenim una desinformació brutal", afirma el president de Comerç Figueres Associació. Els comerciants de la capital de l'Alt Empordà critiquen que, a hores d'ara, encara no sàpiguen quan la regió sanitària de Girona entrarà en la fase 1 de desescalada i, per tant, quan podran reprendre l'activitat.

Segons concreta Frederic Carbó, la majoria de les botigues, bars i restaurants ja es preparaven per reobrir dilluns, amb les restriccions que estipula la fase 1. La proposta del Govern d'excloure la regió sanitària de Girona de l'avanç en el pla de desescalada els ha obligat ara a fer marxa enrere, amb tot el que això suposa: "Obrir un comerç no és només aixecar la persiana, inclou tenir gènere, aixecar ERTO per comptar amb els treballadors necessaris i adequar els espais a les normes sanitàries".

"Ens ho haurien de posar més fàcil perquè ens estem arruïnant", ha afirmat Carbó que subratlla que bon part dels petits comerciants de la ciutat "ja estan acabant els fons propis" i necessiten més concreció per poder buscar opcions per garantir la supervivència. "Si ens diguessin que no podem obrir fins el 15 de juliol buscaríem recórrer a l'ICO o a crèdits, però el que no és normal és que cada dia ens canviïn les cartes i no puguem preveure res", ha criticat.

En el seu cas concret, Carbó explica que té sis restaurants a l'Alt Empordà, i ja estaven "preparats" per obrir les terrasses a partir de dilluns: "Primer vam passar del 30 al 50% de l'aforament i ara resulta que no podrem obrir però tampoc ens diuen si ho farem d'aquí a una setmana o d'aquí a 15 dies, és un caos estrepitós".

Frederic Carbó exigeix concreció a les portes de l'estiu i recorda que és una comarca amb molta afluència de turistes. A més, també remarca que l'afectació de la pandèmia a l'Alt Empordà és menor que en altres àrees de la regió sanitària de Girona. Per aquest motiu, reclama aplicar el pla de desescalada per comarca o inclús per municipi: "No entenem que no es puguin analitzar els contagis per població i aixecar el confinament segons dades més precises". Segons Carbó, si no es "posa ordre al desgavell", a Figueres "no quedarà ni el tato".