L'associació El País de Demà a l'Alt Empordà, que es va presentar el mes de febrer passat en un acte al Cercle Sport de Figueres, ha celebrat aquest 21 d'abril passat el primer debat obert amb el títol "Covid-19: quina ha de ser la vacuna econòmica per a l'Alt Empordà?". La trobada, introduïda per l'advocat i ex conseller de Territori i Sostenibilitat Lluís Recoder i moderada per l'advocat figuerenc Oriol Puig Bordas, va comptar amb la intervenció de l'exalcalde de Figueres, l'economista Joan Armangué i el president de Figueres Comerç, Frederic Carbó.

El debat es va desenvolupar per videoconferència, per mitjà de l'aplicació Zoom, i s'hi van afegir una vintena de participants.

Joan Armangué va fer una anàlisi de la situació de l'Alt Empordà per sectors econòmics i va posar sobre la taula que hi ha grans problemes endèmics, que s'arrosseguen des de la crisi del 2008, que després de la crisi sanitària per coronavirus es faran més evidents.

En relació amb el sector turístic, una de les idees que es van llançar en el debat va ser que cal canviar el model turístic que s'ha mantingut fins ara, més encarat a la Costa Brava, per posar en valor tot el territori de l'Alt Empordà.

Entre els temes que es van tractar, també es van donar unes pinzellades a l'àmbit educatiu i a la necessitat, segons els experts, d'incrementar els cicles formatius tenint en compte la idiosincràcia de la comarca. En aquest sentit, es va plantejar la possibilitat de crear estudis de formació professional dedicats al comerç internacional, la logística i el transport, la indústria alimentària, les noves tecnologies i les energies renovables.

En un altre bloc temàtic, els participants van coincidir en què l'experiència de l'estat d'alarma ha posat a prova la capacitat d'algunes empreses de funcionar per mitjà del teletreball. Segons van dir, aquesta hauria de ser una aposta d'ara endavant, perquè es pugui viure i treballar a l'Alt Empordà encara que el lloc de feina estigui fora de la comarca. Per fer-ho possible, van afegir-hi, cal que Figueres i tots els municipis altempordanesos disposin d'una infraestructura tecnològica i una connectivitat òptimes.

El debat va comptar amb nombroses intervencions que van tractar sobre l'estat de l'economia empordanesa i els seus reptes i oportunitats davant en el context de crisi sanitària, econòmica i social.

El País de Demà és un projecte que pretén generar una proposta de futur per a Catalunya, inclosos els diferents territoris que la composen. Una proposta que considera el llarg termini i que analitza els problemes i solucions de manera global.