L'economia espanyola registrarà el 2020 una contracció "sense precedents", que superarà "amb escreix" la que es va produir durant els anys de la crisi financera mundial, segons els càlculs preliminars que ha publicat aquest dilluns el Banc d'Espanya.

La institució, mitjançant dues metodologies diferents, calcula que el PIB caurà de mitjana entre un 6,6% i un 8,7% aquest any si el confinament de la població dura vuit setmanes, segons el grau en el qual persisteixi la incertesa després de l'estat d'alarma.

Així, amb un confinament de vuit setmanes i l'activitat normalitzada, la reculada seria del 6,6%; si no es normalitzés fins el quart trimestre, del 8,7%; i si l'estat d'alarma durés 12 setmanes i l'activitat no es normalitzés a final d'any, sobretot en l'hostaleria, restauració i oci, podria caure fins al 13,6%.

Aquest seria l'escenari que contempla la institució a partir d'una metodologia basada en l'oferta, amb una naturalesa "eminentment comptable" però que, a parer seu, resulta útil per poder disposar d'una estimació versemblant de la magnitud de la crisi.

Utilitzant una altra metodologia diferent, la del model trimestral del Banc d'Espanya (MTBE), la caiguda del PIB es podria situar aquest any entre el 6,8% i el 9,5% de mitjana si el confinament dura vuit setmanes i arribar fins al 12,4% si l'estat d'alarma dura 12 setmanes.

En concret, amb aquesta metodologia, el PIB retrocediria un 6,8% amb un confinament de vuit setmanes i la normalització de l'activitat; i un 9,5% si, amb un estat d'alarma de vuit setmanes, gran part de les empreses eviten que els seus problemes de liquiditat es converteixin en problemes de solvència.

Si el confinament fos de 12 setmanes i gran part de les empreses que no evitessin dificultats de solvència, el PIB es podria arribar a contreure un 12,4%. En cadascun dels tres escenaris el nivell del PIB d'aquest any seria inferior al que es preveia al desembre en 8,5 punts, 10,4 punts i 12,5 punts.