La majoria de comerços d'alimentació regentats per xinesos a les comarques gironines porten tancats des de principi de l'estat d'alarma, malgrat que podrien tenir obert. El motiu és la "consciència" que ha pres la comunitat del país asiàtic després d'haver viscut una "doble crisi". La secretària general de l'Associació per el Desenvolupament d'Empreses Xineses a Girona, Yawen Yang, explica que ara més que mai pren sentit el proverbi del seu país que diu que "els diners van i venen, però de vida només n'hi ha una". En aquest sentit, Yang assegura que no tornaran a obrir fins que s'acabi l'estat d'alarma, i calcula que una cinquantena de gironins d'origen xinès, han decidit quedar-se al país asiàtic fins que la situació causada pel coronavirus millori a Catalunya.

"Fins que no acabi l'estat d'alarma no tornarem a obrir", així s'expressa la secretària general de l'Associació per el Desenvolupament d'Empreses Xineses a Girona, Yawen Yang. I és que la comunitat asiàtica ha "pres consciència" del que va passar al seu país i té clar que els negocis no tornaran a obrir fins que no es decreti l'aixecament de les mesures actuals, malgrat que molts establiments d'alimentació podrien tenir obert, ja que estan considerats com a servei essencial.

Un dels casos és la Fruiteria Ideal de la Bisbal d'Empordà. Des de l'inici del confinament fins el 23 de març van anar advertint als clients que tancarien per poder passar el confinament a casa. Des d'aleshores només hi ha un número de telèfon per casos de necessitat, però el negoci està tancat.

Yang explica que per a ells "la prioritat és la salut" i per això tenen clar que no sortiran. De fet, la secretària de l'Associació d'empreses xineses a comarques de Girona explica que el que han fet la majoria de famílies asiàtiques que viuen aquí ha estat una gran compra per tal de sortir "el menor temps possible". A més, Yang assegura que molts d'ells estan adquirint productes per internet per evitar els contagis.

"Jo particularment no he anat a la Xina aquest any, però molts dels que hi van anar, quan tornaven tenien clar que era una cosa molt seriosa. De seguida vam prendre consciència i vam veure que el confinament és el més oportú", assenyala Yang, que revela que prop d'una cinquantena de gironins s'han quedat a la Xina fins que la pandèmia passi, i puguin tornar amb garanties.

Yang dona per fet que els negocis es recuperaran un cop passi l'estat d'alarma. "Hi ha un proverbi xinès que diu que els diners van i venen, però que de vida només n'hi ha una. Per això creiem que hem d'estar confinats.

En relació als treballadors xinesos que demanen a les seves empreses poder passar el confinament a casa, Yang explica que en la majoria de casos "no hi ha problemes", i que s'intenta arribar a un acord amb el treballador.

Confinament voluntari

Yang explica que des de la comunitat xinesa també van proposar i recomanar el confinament voluntari, a totes aquelles persones d'origen xinès que havien viatjat al seu país per passar l'any nou del seu país, i que ja van tornar aquí, quan encara no s'havia declarat l'estat d'alarma.

Moltes d'elles ja van haver d'estar confinades a casa seva a la Xina quan el brot afectava el país asiàtic, però un cop aquí se'ls va recomanar que també passessin catorze dies a casa, quan encara no era obligatori quedar-s'hi.

"Ho vam fer per seguretat i per evitar més problemes. A més és una qüestió de seguretat i també de solidaritat amb la resta de persones", conclou.