L'hostaleria gironina dona per "perdut" el 2020 i ja assumeix que "no hi haurà temporada". La crisi del coronavirus ha tocat de ple un sector que viu, en bona part, de la temporada d'estiu. I és que des de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines (FHCG) treballen amb la idea que la recuperació per aquest sector es produirà a partir del març de 2021. L'entitat, a més, alerta que molts negocis poden tancar especialment els més petits si no se'ls hi dona liquiditat. En aquest sentit, la portaveu de la FHCG, Marina Figueras, reclama crèdits amb carències de dotze mesos per aquestes empreses, i un protocol per quan es pugui tornar a l'activitat. "Ja no es tracta de quan es podrà obrir, sinó amb quines condicions", assenyala.

Preocupació entre l'hostaleria de les comarques gironines. La crisi del coronavirus ha fet que, de moment, el sector porti un mes tancat i tot apunta que encara queden unes setmanes abans no es puguin obrir de nou els negocis. Però més enllà del quan, el que més preocupa al sector és com es farà, i en quines condicions. Des de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona (FHCG) reclamen que hi hagi un protocol per tal que els empresaris tinguin clar quines mesures de seguretat i d'higiene s'han de prendre o si es limita o no l'aforament del local.

En aquest sentit, la portaveu de la FHCG, Marina Figueras, adverteix que la mesura de limitar el nombre de clients pot provocar que molts establiments deixin d'obrir, ja que no podran facturar el necessari per cobrir les despeses que genera el negoci. "El problema és que ja sigui per deu o per vint persones, tu has de posar en marxa tota la infraestructura", assenyala Figueras.

De moment, des de la federació no consideren que l'inconvenient sigui el calendari, tot i que els informes amb els que treballen pronostiquen que no serà fins el març de 2021 quan es podria parlar de "recuperació normalitzada". Això pinta un futur "complicat" de gairebé un any durant el qual caldrà "ajudar" el sector.

Crèdits que no endeutin

En aquest sentit, des de la FHCG aposten per oferir línies de crèdit amb carència de dotze mesos per als establiments més afectats per la crisi. Figueras recorda que el problema principal d'aquests negocis és la falta de liquiditat, per tant, reclama que els diners que es donin a aquestes empreses no les comprometi "encara més" en el futur.

Figueras lamenta que les actuals línies de crèdit que s'han ofert "no fan res més que endeutar" els propietaris. Per això, reclama que no s'hagin de retornar els diners fins al cap d'un any, ja que d'aquesta manera s'afavoriria la reactivació econòmica del sector.

A més, la portaveu assenyala que caldria suprimir alguns impostos i taxes municipals per aquells negocis que han patit de manera més dura la crisi del coronavirus, a més de la condonació de la quota d'autònoms mensual que han de pagar molts propietaris de petits establiments.

No obrir, o fins i tot tancar

Des de la FHCG reconeixen que el cop per aquest sector serà dur i preveuen que molts negocis no tornin a obrir un cop s'acabi l'estat d'alarma, ja que les condicions en les que hauran de fer-ho "no seran favorables". En aquest sentit, preocupa especialment petits establiments com bars o restaurants que fins i tot es poden plantejar el tancament, ja que si es limita l'aforament ho tindran difícil per poder mantenir l'activitat.

Cal recordar que molts hotels i restaurants viuen també dels casaments, que ara per ara no està clar que es puguin celebrar amb normalitat aquest estiu, ja que es tracta d'actes amb un nombre important de persones. De fet, molts nuvis ja han posposat el seu enllaç per l'any 2021, i d'aquesta manera s'asseguren tenir data disponible. Per tant, molts d'aquests establiments es queden sense uns ingressos previstos per aquest any, que havia de ser, segons el sector una "bona temporada de casaments".