El govern espanyol ha aprovat ampliar fins al 20 de maig el termini de presentació i liquidació d'impostos d'autònoms i de petites i mitjanes empreses (pimes) que tinguin una facturació inferior a 600.000 euros. Així doncs, podran pagar un mes després els tributs que havien d'abonar com a molt tard el 20 d'abril. Es tracta de la liquidació de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) del primer trimestre, els pagaments fraccionats de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i de l'Impost de Societats. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat en roda de premsa després del Consell de Ministres que la moratòria beneficiarà uns 3,4 milions d’empreses i autònoms, el 95% del total.

Montero ha estimat que la mesura tindrà un impacte de 3.558 milions d’euros en la seva liquiditat. La moratòria arriba a només un dia que venci el termini per a les domiciliacions dels impostos, ja que ho feia el 15 d'abril. En aquest cas, també es retarda un mes.

La portaveu del govern espanyol ha explicat que s'ha deixat per més endavant permetre que puguin renunciar al sistema de mòduls i que tributin per estimació directa i s'aprovarà en futurs Consells de Ministres.

Montero ha recordat que les pimes i autònoms també poden ajornar fins a 30.000 euros de pagament d’impostos durant sis mesos i ha citat la línia d’avals públics de l’ICO. Ja s’han aprovat 48.542 operacions avalant 4.729 MEUR, dels quals 3.625 a pimes i autònoms.941.000 peticions de cessament d’activitat

D’altra banda, Montero ha informat que la Seguretat Social ha rebut fet 941.000 sol·licituds de la prestació de cessament d’activitat per a autònoms de les quals prop de 780.000 han estat acceptades. Els beneficiaris rebran la prestació aquest divendres. Montero ha explicat que es concedeixen el 98% de les tramitades.

A banda, Montero ha explicat que 368.048 treballadors cobren la baixa per coronavirus o quarantena assimilada a la d’accident de treball. A més, 396.000 autònoms i empreses s’han vist exonerats de pagar les cotitzacions dels treballadors.