La Línia d'Avals de el Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, destinada a facilitar la liquiditat d'autònoms, pimes i empreses i que garanteix operacions concedides des del passat 18 de març, estarà operativa des d'aquest dilluns 6 d'abril, una vegada que l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i les entitats financeres han subscrit els corresponents convenis de col·laboració.

Per garantir la liquiditat fins a la posada en marxa d'aquesta Línia d'Avals, el Consell de Ministres va reforçar les línies de l'ICO ja operatives amb anterioritat a l'emergència sanitària, doblant a 400 milions d'euros la línia específica per al sector turístic, que a més es estendre a tot el país, i incrementant en 10.000 milions la capacitat de préstec en la resta de línies de l'ICO.

La Línia d'Avals es va aprovar amb una dotació de fins a 100.000 milions d'euros. El primer tram activat té un import de 20.000 milions d'euros, dels quals el 50% es reserva per a garantir préstecs d'autònoms i pimes.

A càrrec de la Línia, l'ICO garantirà els nous préstecs i les renovacions concedits per entitats financeres a empreses i autònoms per atendre les necessitats de finançament derivades, entre d'altres, de pagaments de salaris, factures, necessitat de circulant o altres necessitats de liquiditat, incloent-hi les derivades de venciments d'obligacions financeres o tributàries.

Queden excloses de l'objecte de la Línia les unificacions i reestructuracions de préstecs, així com la cancel·lació o amortització anticipada de deutes preexistents.

Les entitats financeres hauran de mantenir obertes les línies de circulant dels seus clients fins al 30 de setembre.

A més, hauran de transferir als seus clients el benefici derivat de l'aval públic, en forma de menors interessos o major termini, entre altres opcions.

Així mateix, no podran condicionar l'aprovació dels préstecs a la contractació per part de client de cap altre servei o producte.

Per assegurar un adequat repartiment dels avals entre els operadors financers (entitats de crèdit, establiments financers de crèdit, entitats de pagament i entitats de diners electrònics) s'ha aprovat una distribució separada dels dos trams.

En cada un d'ells, l'import es distribuirà entre cada entitat financera en funció de la seva quota de mercat al tancament del 2019, d'una banda, en relació a el crèdit a autònoms i pimes i, d'altra banda, a grans empreses, segons la informació comunicada pel Banc d'Espanya.

També tindran accés a aquesta línia les entitats financeres que a tancament de 2019 no tinguessin saldo de crèdit registrat al Banc d'Espanya. Se'ls reservarà una quota agregada de l'1%.

A partir del 30 d'abril, els imports d'aval assignats i no utilitzats per les entitats es distribuiran entre la resta d'operadors que hagin esgotat les seves línies, de manera proporcional a l'import d'aval que haguessin utilitzat fins a aquesta data.

Els avals concedits per l'ICO cobriran l'import principal del préstec impagat pel client, exclosos altres conceptes, com els interessos ordinaris o de demora.

Un cop s'hagi utilitzat aquest primer tram de la Línia d'Avals, el Govern habilitarà un nou tram, les característiques es determinaran en el seu moment, per garantir que la liquiditat segueix fluint de forma adequada cap al teixit productiu.