29 de març de 2020
29.03.2020
L'Empordà
Empreses

La PIMEC no veu bé avançar el sou de 15 dies de permís recuperable

Creu que és una mesura "improvisada, poc responsable i de nul·la sensibilitat empresarial"

29.03.2020 | 11:44
Patronal de micro, petites i mitjanes empreses de Catalunya.

La patronal que representa les micro, petites i mitjanes empreses i autònoms de Catalunya (PIMEC) entén que per raons sanitàries s'hagin de prendre noves mesures però davant l'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "respecte a l'obligació per part de les empreses d'avançar el pagament de 15 dies de permís retribuït recuperable", creu que aquesta és "una mesura improvisada i poc responsable".

La patronal lamenta que amb aquest tipus de mesures, "mancades de seguretat jurídica i de nul·la sensibilitat empresarial, no ens en sortirem bé d'aquesta crisi i condicionarem de manera preocupant el nostre futur econòmic", exposen en un comunicat.

El fet que una mesura d'aquestes magnituds i d'obligat compliment a partir de dilluns, s'hagi anunciat el dissabte a la tarda, segons la PIMEC demostra "la improvisació i impossibilita la capacitat de reacció i d'organització de les empreses". També, constata la "poca sensibilitat empresarial" la decisió de que siguin els empresaris els que paguin els sous dels treballadors i no l'administració a través dels ERTOs o altres mecanismes. PIMEC creu que, dins de tot, "hagués estat millor decretar dues setmanes de vacances, ja que recuperar aquestes hores serà molt complicat per a moltes empreses".

La patronal alerta de la situació de "fallida econòmica" en què es trobaran moltes empreses, especialment aquelles que des que es va decretar l'estat d'alarma no han pogut facturar degut a l'obligació de tancament dels seus centres de treball, amb l'agreujant que ara hauran de pagar les properes dues setmanes sense facturar.

A l'espera de conèixer el detall del Reial Decret que s'aprovarà avui, PIMEC espera que aquesta obligació d'avançament d'establir un permís retribuït per a les persones treballadores d'aquelles empreses que presten serveis no essencials "no hauria de contemplar-se en els casos que l'empresa es vegi obligada a efectuar un ERTO". A més, consideren que es crea "de nou inseguretat jurídica amb aquells ERTOS presentats durant aquesta setmana en què l'administració tenia 5 dies per aprovar-los o no".

Demanen que el nou decret contempli les condicions i el termini de recuperació d'aquest permís retribuït. Així mateix, la patronal vol que es contemplin possibles compensacions als autònoms i les pimes que hauran d'avançar uns diners que ara no tenen, per dur a terme aquesta mesura imposada per Reial Decret sense tenir en compte les dificultats de caixa que estan patint des del passat 14 de març.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook