El coronavirus amenaça en provocar un impacte negatiu de fins a 46.800 milions d'euros en les petites i mitjanes empreses i autònoms si la crisi s'allarga quatre setmanes. PIMEC ha xifrat la generació d'ingressos d'explotació diaris en 1.700 milions d'euros, un 25% de la xifra habitual. En cas que la crisi s'estengués un mes, la pèrdua d'ingressos equivaldria al 9,4% del Valor Afegit Brut (VAB) anual. Aquestes dades demostren" la importància de la tensió en la tresoreria i la "necessitat de posar en marxa línies de crèdit per compensar" aquest impacte. De fet, un 89,8% de les empreses han registrat una contracció de vendes o anul·lació de les reserves mentre que un 75% han admès tenir problemes de tresoreria.

Aquestes són les principals conclusions de la segona enquesta de Pimec, elaborada entre els dies 20 i 23 de març sobre una mostra total de 2.067 respostes de petites, mitjanes empreses i autònoms.

La primera enquesta de PIMEC, elaborada entre el 5 i 10 de març, recollia que el 18% de les empreses enquestades tenia tensions de tresoreria, un percentatge que s'ha disparat fins al 75% actualment.

"Si no se solucionen aquests problemes, es pot col·lapsar l'activitat de les empreses i portar-les a la suspensió de pagaments i tancaments", ha advertit el president de PIMEC, Josep González, en declaracions a l'ACN. Els més afectats són els sectors de l'hostaleria, la restauració, la construcció, el comerç i reparacions.

President de PIMEc

President de PIMEc

El percentatge de petites, mitjanes empreses i autònoms amb una reducció de vendes o anul·lació de reserves també ha crescut notablement en les últimes setmanes i ha passat d'un 35,1% a un 89,8% quinze dies després.

Prop de tres de cada quatre pimes i autònoms apunten una davallada superior al 20%. La contracció més accentuada es produeix en el sector de l'hostaleria, el comerç i la restauració, seguits de la logística.

A més, el 55,6% de les pimes i autònoms reconeix que ha previst realitzar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), especialment del sector de l'hostaleria i la restauració. En el cas dels autònoms, un 86,2% dels enquestats preveu acollir-se a les mesures específiques adreçades a aquest col·lectiu.

González s'ha referit als autònoms com el col·lectiu "més feble" i ha demanat prioritzar la "protecció" d'aquest grup, juntament amb les microempreses, seguit de les mitjanes i grans empreses. "Aquest hauria de ser l'ordre d'importància de les mesures que es posin en marxa", ha manifestat.

En aquest sentit, el 66,6% de les empreses asseguren que no han experimentat baixes laborals com conseqüència de la covid-19, un percentatge inferior al 94% registrat fa dues setmanes. La logística, hostaleria, restauració i construcció són els sectors més afectats.

En els darrers quinze dies també s'han intensificat significativament els problemes d'aprovisionament. El 53,2% de les petites i mitjanes empreses i autònoms afirmen patir un escanyament en el subministrament de materials, notablement superior al 28,1% registrat en la primera enquesta.

Per altra banda, l'escanyament amb els aprovisionaments procedents d'altres països ha baixat en les últimes dues setmanes, d'un 21% a un 16%, "possiblement perquè algunes empreses que normalment recorren a ells ara estan amb activitat reduïda o nul·la". Aquests problemes s'accentuen en les indústries de la construcció, el comerç i les reparacions.

El 51,9% de les petites i mitjanes empreses i autònoms apunta que ha tancat algun establiment, bàsicament del sector de l'hostaleria i la restauració. El president de PIMEC ha demanat a la població "cuidar" el petit comerç.

Amb tot, la majoria de les petites i mitjanes empreses i autònoms valoren la situació com molt dolenta, amb un valor d'un 1,76 entre un mínim d'1 i un màxim de 5.

PIMEC, en contra del "confinament total"

PIMEC, en contra del "confinament total"Josep González s'ha mostrat en contra de la proposta del president de la Generalitat, Quim Torra, de dur a terme un "confinament total" de la població i ha advertit d'unes conseqüències econòmiques negatives "molt importants". En aquest sentit, ha reclamat també un acord entre les administracions i els ha demanat "subministrar materials de protecció" per garantir la seguretat dels treballadors.

El president de PIMEC ha reiterat també la petició de la patronal de suprimir els pagaments de les liquidacions fiscals de les quotes a la Seguretat Social i ha titllat de "despropòsit" l'obligació de les empreses a pagar l'IVA de factures "que encara no han cobrat".

En qualsevol cas, González ha alertat de la manca de "celeritat" del govern espanyol i ha recordat que les conseqüències de la crisi del coronavirus aniran en funció de la "rapidesa i magnitud" dels executius. "Si no som àgils en prendre decisions, podem tenir conseqüències com les de la crisi del 2007", ha alertat.