17 de març de 2020
17.03.2020
Madrid

El govern espanyol destinarà 200.000 MEUR per fer front a la crisi del coronavirus

Sánchez afirma que és la mobilització de recursos "més gran de la història de la democràcia"

17.03.2020 | 16:29
Pedro Sánchez presideix el Consell de Ministres.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la mobilització de 200.000 milions d'euros -prop del 20% del PIB de l'Estat- per fer front a la crisi derivada del coronavirus. D'aquests, 117.000 MEUR seran "íntegrament públics" i la resta es complementarà amb recursos privats.

L'Estat destinarà 100.000 MEUR en línies d'avals de garanties públiques per promoure la liquiditat de les empreses i 17.000 MEUR per pal·liar les conseqüències econòmiques de la covid-19 en col·lectius vulnerables. En roda de premsa després del Consell de Ministres d'aquest dimarts, Sánchez ha dit que és una mobilització de recursos "colossal", la més gran en la història de la democràcia. "No escatimarem cap esforç, no deixarem ningú enrere", ha dit.

Sánchez ha dit que cal ser "contundents" i fer aquest "esforç enorme" i "decidit" per crear un "escut econòmic i social" que faci front a les conseqüències econòmiques de l'estat d'alarma decretat pel coronavirus.

Aquesta mobilització de recursos aprovada aquest dimarts com a pla de xoc econòmic derivat de la declaració de l'estat d'alarma, inclou 300 milions d'euros d'un fons de contingència per a que les autonomies reforcin l'atenció a persones grans, sense sostre i a residències de gent gran i dependent i 300 MEUR més per a flexibilitzar la regla de despesa perquè els ajuntaments puguin fer servir el seu superàvit si l'inverteixen en partides d'atenció social.

A banda, el decret aprovat aquest dimecres estableix altres mesures com la moratòria en el pagament d'hipoteques a persones que hagin reduït els seus ingressos o estiguin en situació d'atur per la covid-19 i una moratòria en el pagament dels subministraments bàsics (aigua, llum i gas) de col·lectius vulnerables.

Demana recursos a la UE

"Amb la UE hem de ser tots exigents", ha dit Sánchez, perquè "aquesta és una pandèmia global" i "això significa que el govern d'Espanya està disposat a assumir la seva responsabilitat" però "és important també que la UE doti de recursos plans fiscals que permetin pal·liar la crisi" i "quan passi la pandèmia hauran de posar plans econòmics de revitalització".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook