Fiat ha tornat a premiar l'empresa empordanesa Garatge Sala com a millor concessionari de l'Estat espanyol del 2019. Fundada als anys setanta per Joaquim Sala, l'empresa acumula reconeixements de la marca del potent grup Fiat Chrysler Automobile. Durant la recent convenció anual de concessionaris de Fiat a l'Estat espanyol, el director de la marca, Alejandro Noriega, va fer entrega d'aquest guardó a Dani Sala (Figueres, 1974), gerent de Garatge Sala. L'empresa representa Fiat, Alfa Romeo, Abarth i Jeep en el territori.

Què ha suposat per a la vostra empresa haver estat reconeguda com a millor concessionari Fiat de l'any?

És un reconeixement a la feina ben feta de tot el grup humà que forma el Garatge Sala. Aquesta classe de premis sempre van bé, perquè és el resultat final d'un treball constant que fas en el dia a dia, procurant que tot segueixi uns paràmetres de qualitat, especialment pel que fa al tracte al client. Aquest reconeixement avala allò que tu creus que fas bé i que algú, per sobre teu, et confirma que és així, que la línia que segueixes és la correcta.

Veient l'alt nivell d'exigència de les marques cap als seus concessionaris, no deu ser fàcil mantenir els paràmetres de manera constant. El relaxament no existeix.

Es tracta, parlant clar, de picar pedra cada dia. Les valoracions anuals de la marca són molt exigents, perquè en un món tan competitiu ho han de ser, i van canviant cada any. No són les mateixes les del 2018 que les del 2019 ni les previstes per a aquest 2020. Per això ens enorgulleix que ens hagin premiat per haver complert les expectatives que Fiat tenia vers nosaltres. I aquest premi com a millor concessionari és per a tot l'equip de Garatge Sala, no per a una persona o un departament en concret.

Però al mateix temps això fa que el llistó sigui molt alt, com ja va quedar clar el 2007 quan la marca va posar Garatge Sala com a exemple a seguir per a tota la xarxa estatal.

Sí, però el llistó ens el posa el mercat. La nostra feina és atendre el client de la millor manera possible i aconseguir convertir-lo en un amic. És una feina que fem encantats, que estem portant a terme tots, des del primer a l'últim. Treballem a una, des de la feina més senzilla fins a la més compromesa del dia a dia. Volem que el client surti content. Abans la marca valorava el servei de zero a deu, ara vol que la clientela sigui promotora, que surti amb ganes de tornar i de recomanar-nos com a referent. Nosaltres diem que volem que la gent sigui amiga de Garatge Sala, no d'en Dani Sala.

Vostè va agafar el relleu del seu pare, Joaquim Sala, fundador de l'empresa als anys setanta. Segueix els seus consells?

Sempre ho hem fet. Ell va aixecar el negoci i nosaltres seguim la idea que tenia quan va començar i que era, precisament, la que té la marca. Ens ha tocat posar-la al dia per al segle XXI, amb les noves tecnologies, però sense perdre la línia que va marcar Quim Sala d'atendre el client de la millor manera possible. Estem amb Fiat des de 1982, per alguna cosa deu ser.

Què va suposar el canvi d'instal·lacions del 2007, de l'avinguda Marignane de Figueres a la seu actual de Santa Llogaia?

Un salt endavant. Va ser una millora necessària per enfortir el repte d'atendre millor els nostres clients. Més espai, més amplitud, més aparcament disponible. Internament, també ens va aportar millors condicions de treball per a tot l'equip.

La part d'exposició i vendes és sempre l'aparador d'un concessionari, però com es viu la feina des dels tallers?

És una part fonamental. Tenim el servei complet de planxa, pintura, electricitat, mecànica, pneumàtics... És un factor important. El pare va començar de mecànic i va evolucionar fins a on som ara. Abans el taller era molt més important que la venda i això es va anar capgirant. És com en el món del comerç, abans es despatxava i ara s'atén el client. Això per nosaltres és fonamental, perquè ens dediquem a atendre una necessitat o una il·lusió d'una persona, que en aquest cas és un automòbil.

Tal com va el món de la mobilitat i l'automoció, la formació del personal deu necessitar moltes hores i constància.

El fet d'estar en una marca capdavantera ens permet fer formació continuada amb tot el personal de la mà de la mateixa marca. Cada setmana falta algú, mecànics, venedors, administratius... perquè assisteixen a algun curs formatiu.

Costa trobar treballadors de l'àmbit tècnic?

Una mica sí. Fa anys, amb altres set empreses de la comarca, vam constituir la Fundació Privada per a la Promoció dels Oficis. Creiem que a nosaltres ens toca polir el treballador, guiar-lo, renovar la seva formació, però la seva base ha de venir donada des del lloc on el puguin ensenyar. Allò que fan els instituts en els seus cicles formatius funciona. S'han adequat a les necessitats del segle XXI. Ara, per exemple, no veus mecànics bruts de grassa, en trobes un de cada sis i els altres cinc porten un ordinador sota el braç. Com en tot, segurament el sistema formatiu encara necessita renovar-se una mica més, però el balanç no és dolent, al contrari.

A part de Fiat, en el seu concessionari també hi ha Alfa Romeo, Abarth, Jeep...

Sí. El grup FCA (Fiat Chrysler Automobiles) és molt potent i ha fet un gran salt cap endavant aquests darrers anys. Nosaltres representem quatre de les seves marques.

Jeep ha estat la darrera incorporació en el seu expositor. Què ha suposat per a Garatge Sala?

Ampliar l'oferta amb una marca mítica i de prestigi. Ens ha fet entrar en un segment, com és el dels tot terreny, que no teníem i que ha ampliat la seva gamma amb models que tenen una molt bona penetració en el mercat. Jeep ha sabut adaptar-se al segle XXI amb una nota molt alta.

La seva empresa sempre ha tingut bon nom en el camp de la segona mà i forma part del grup impulsor del Firavo. Quina importància té el vehicle d'ocasió en els seus comptes?

Sempre hem procurat fer-ho bé, oferint qualitat i garantia. Hi ha una part dels clients que no poden o no volen adquirir directament un vehicle nou i per a ells sempre hem tingut una bona oferta de cotxes de segona mà, de totes les marques. Abans de vendre res, sempre revisem, reparem i deixem els vehicles a punt per circular durant molt de temps.

Ens trobem en un moment de grans canvis en els conceptes de mobilitat. Dies enrere, en aquestes mateixes pàgines, l'enginyer Joan Amorós, president de Ferrmed, apuntava cap a un predomini dels vehicles híbrids i d'hidrogen més que no pas elèctrics. Cap on va el món de l'automoció?

El canvi és una evidència, com ho és la incertesa que ens envolta. Vivim en una confusió perquè no sabem ben bé cap on va el mercat. L'híbrid mana i penso que manarà més en el futur. Crec que els vehicles tindran dues fonts d'alimentació motrius. Una serà la derivada del petroli i l'altra, de moment, és l'elèctrica i és cert que l'hidrogen apunta alt, però no hem d'oblidar que el GNC també s'obre camí, sobretot en el sector dels camions i les furgonetes. Tot evoluciona i les nostres marques són capdavanteres en aquesta evolució.