L'Ajuntament de Figueres ha escoltat la petició dels cellers de la DO Empordà, d'assignar un altre moment de l'any a la celebració de la Mostra del Vi, perquè al setembre, que és quan s'ha fet tradicionalment, el sector vitivinícola està abocat en la verema. La regidora responsable de l'Àrea de Festes, Ester Marcos, es felicita per haver arribat a un acord amb els responsables dels cellers empordanesos per tal que la Mostra del Vi es pugui fer coincidir amb la festa del patró de Figueres, Sant Pere, el darrer cap de setmana del mes de juny.

Ester Marcos afirma que, amb aquesta novetat, s'aconsegueix un doble objectiu: «Per una banda, organitzar la Mostra del Vi en unes dates que satisfan els cellers i, per l'altra, dignificar la festa de Sant Pere com la festa petita de Figueres, més enllà de la revetlla i el ball». De moment, ja s'han designat els dies de la celebració, del divendres 26 al dilluns 29 de juny, perquè la mostra torni a ser, com cada any i des de fa gairebé quatre dècades, un esdeveniment de referència dels vins de l'Empordà.

Com observa Ester Marcos, quan es va concebre la mostra, molt probablement es feia coincidir amb l'inici de la verema, per celebrar la recollida del raïm. Però, amb el pas del temps, la feina als cellers ha crescut i per als viticultors no ha estat fàcil, els darrers anys, compaginar el festeig i el treball. «Vam adonar-nos que, cada any que passava, hi acudien menys cellers, i els pocs que venien eren els més grans, que es podien permetre tenir personal a la Rambla, amb la mostra, i personal al camp, amb la verema. Del que es tractava era d'escoltar aquesta petició que havien fet constantment els cellers, de canviar de data, i els va semblar bé la proposta que els vam fer, de fer-ho per Sant Pere», ha indicat Ester Marcos.

Ara que ja hi ha dates concretades, el pas següent consisteix a dissenyar un programa que relacioni la Mostra del Vi amb la festa del patró de Figueres. Segons la regidora de Festes, la idea principal és donar resposta a una altra demanda dels propis cellers, que no és altra que professionalitzar la fira: «Necessitem anar de la mà de la DO Empordà per donar qualitat a la mostra i per crear un format de les activitats complementàries, trobant els espais més adequats, promocionant el producte, professionalitzant encara més el sector del vi i el sector agroalimentari, tot plegat perquè el territori formi part d'aquest relat».

Ester Marcos destaca la importància de pensar en espais de la ciutat que complementin tota l'activitat dels estands que hi ha a la Rambla. «Durant els quatre dies, del 26 al 29 de juny, quan els cellers tanquin les seves parades, la gent podrà moure's pels ambients que proporcionaran les activitats pròpies de la festa de Sant Pere», ha indicat la regidora.