10 de febrer de 2020
10.02.2020
Figueres

Naturgy ofereix a Figueres un viatge virtual a l'espai per conscienciar sobre reptes ambientals, transició energètica i economia circular

El gas renovable, els hàbits de consum responsable d'energia o la qualitat de l'aire són algunes de les qüestions sobre les quals es reflexiona

10.02.2020 | 13:38
Sònia Trilla durant la seva visita a l'Energy Challenge

La Fundació Naturgy presenta aquesta setmana a Figueres l'Energy Challenge, una experiència itinerant i innovadora per apropar als més joves, i al públic en general, coneixements actualitzats sobre la transició energètica, l'economia circular, la qualitat de l'aire i les noves tecnologies energètiques.

Pantalles tàctils amb projecció 360º d'un centenar de vídeos, seients giratoris i un robot intel·ligent anomenat Energy 360, són part de la tecnologia que configura l'experiència de l'Energy Challenge i que es podrà visitar de forma gratuïta fins divendres a la ciutat.

La regidora d'Organització-Contractació, Recursos Humans i Medi Ambient de Figueres, Sònia Trilla, ha visitat aquest matí l'experiència immersiva, que estarà instal·lada al Passeig Nou de la ciutat fins divendres, de 9.00h a 14.00h i de 16.00h a 19.00h.

Trilla ha mostrat l'agraïment de l'Ajuntament a la Fundació Naturgy per haver dut l'experiència de l'Energy Challenge a Figueres, i l'ha recomanada perquè "és molt interessant". "Ens agrada molt que es pugui parlar del canvi climàtic per tal de conscienciar, sobretot, a les generacions que pugen darrere nostre, que al final seran les que heretaran aquest tema", ha afegit.

Les escoles Parc de les Aigües, La Salle, Fundació Privada Altem, Escolàpiues de Figueres, i l'IES Cendrassos són alguns dels centres educatius que tenen previst fer també el viatge espacial aquests dies.

Una aeronau futurista amb propostes per resoldre el desafiament energètic

Els visitants són convidats a realitzar un viatge espacial, en una aeronau futurista comandada per robots d'última generació. Passen així a formar part d'una missió espacial per resoldre el repte de l'energia (en anglès, energy challenge), en un moment de transició cap a la descarbonització com l'actual.

En el seu viatge, de 20 minuts de durada, els tripulants observen la Terra i el Cosmos per reflexionar i prendre consciència de la situació d'emergència climàtica del planeta i de la necessitat de contribuir a assumptes de cabdal importància com ara l'economia circular, la qualitat de l'aire i les noves tecnologies energètiques.

La iniciativa mostra el paper clau de la innovació i els hàbits de consum responsable per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides en matèria d'energia.

A més, la Fundació Naturgy ha configurat aquesta experiència en un vehicle de 70 m2 respectuós amb el medi ambient, que compta amb un motor dual de gas natural. En els seu rodatge, genera entre un 15% i un 20% menys d'emissions de CO2 respecte dels motors convencionals de gasoil. També contribueix a la millora de la qualitat de l'aire, en reduir un 39% les emissions de partícules i un 30% les emissions d'NOx respecte d'un vehicle que funciona només amb combustible dièsel.

La directora general de la Fundació Naturgy, María Eugenia Coronado, defineix el nou projecte com una "iniciativa disruptiva per explicar el desafiament ambiental del planeta". "Tots els ciutadans hem de ser conscients dels reptes que tenim i de que està només a les nostres mans revertir el canvi climàtic", afirma. Per això, "iniciatives com l'Energy Challenge, amb la que recorrerem tot Espanya, poden contribuir a sensibilitzar a la població i a explicar que comptem amb nous vectors energètics, com el gas renovable, que poden contribuir a que l'economia circular i la transició energètica siguin una realitat", assenyala Coronado. L'Energy Challenge, que es va presentar a Madrid en el marc de la COP 25, té previst recórrer 4.800 quilòmetres.

Tallers educatius a escoles de Girona

La Fundació Naturgy també visitarà aquesta setmana escoles de la ciutat de Girona, en el marc del programa formatiu Efigy Education. Amb aquesta iniciativa, també posarà a l'abast de més de 450 alumnes els coneixements més actualitzats sobre noves tecnologies energètiques, com el gas renovable i els seu paper en l'economia circular, i la transició cap a un sistema d'energia més sostenible. Els centres educatius que visitaran els educadors de la Fundació Naturgy són l'Institut Ermessenda 1 i 2, i les escoles Vedruna Girona, la Vila-roja i l'Eiximenis.

La vocació divulgativa de la Fundació Naturgy

Totes aquestes activitats s'emmarca en el programa de formació i sensibilització que la Fundació Naturgy realitza en diferents ciutats espanyoles sobre temàtiques relacionades amb l'energia i el medi ambient. El seu objectiu fonamental és promoure entre la ciutadania l'ús racional dels recursos energètics, l'eficiència energètica i la innovació tecnològica, de forma coherent amb la protecció del medi ambient.

La Fundació Naturgy, creada l'any 1992 per la companyia energètica, té com a missió la difusió, formació, informació i sensibilització de la societat en temes d'energia i medi ambient. També duu a terme programes d'acció social tant en l'àmbit nacional com internacional, incidint especialment en actuacions destinades a pal·liar la vulnerabilitat energètica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook