Carles Campuzano, president de la Fundació Acsar i exdiputat al Congrés (1996-2019), on va ser el portaveu del Grup Parlamentari Català en els àmbits de treball, política social, immigració, pensions, cooperació internacional per al desenvolupament i canvi climàtic, va participar a la reunió mensual del Cercle Euram de l'Empordà per parlar sobre tot allò relacionat amb la immigració i com treballar en la seva integració. En la seva intervenció, Campuzano va destacar que un dels punts a treballar passa per potenciar tot el que ens permet viure junts en detriment de l'exaltació banal del que ens diferencia, i va posar de manifest la importància de la incorporació dels més joves al teixit associatiu local, així com la necessitat que els adults coneguin el castellà i/o el català.

"És una obvietat dir que la integració es produeix a través del treball, de la feina, i no hi ha integració possible sense que la gent que arriba conegui el català o el castellà", va explicar Campuzano, que va lamentar que entre els anys 1999 i 2012 a l'Estat espanyol no es va potenciar que l'idioma fos un requisit per als immigrants i, en canvi, es va posar l'accent en potenciar "la diversitat i no allò que ens permetia viure junts".

En aquest sentit, l'exdiputat al Congrés va posar de manifest la importància de l'escola per integrar els més petits, així com la seva incorporació a les associacions i entitats de les localitats on visquin. "En l'anterior onada migratòria que hi va haver a Catalunya, als anys 60 i 70, el teixit associatiu va ser fonamental en la integració de tothom". Per Campuzano, és bàsic identificar també els líders de les comunitats immigrants i aconseguir la seva implicació en tot aquest procés.