L’Escola Agrària de l’Empordà impulsa i potencia la formació per a petits productors i operadors agroalimentaris que es volen iniciar en la transformació dels productes. Tant és així que durant la primera edició de 2019, es van dur a terme 12 cursos, on van assistir un total de 243 emprenedors.

Aquest any, el centre presenta una forta aposta per a la professionalització d’aquests productors, gràcies a l’organització del curs ‘Desenvolupa el teu projecte de transformació agroalimentària’, un dels projectes estrella de l’escola.

Aquesta iniciativa vol capacitar tècnicament els operadors per a desenvolupar una activitat d’elaboració alimentària amb «eficàcia, seguretat i compliment dels requisits normatius», expliquen des de l'Escola. Així com donar eines bàsiques per analitzar la viabilitat econòmica d’un petit projecte de transformació agroalimentària, potenciar les iniciatives dels participants i fomentar les relacions i sinergies entre els petits productors catalans.

De tots els candidats que es presentin al curs, es seleccionaran entre 10 i 15 projectes per participar-hi, avaluant la viabilitat de l’activitat, el nivell de compromís dels productors i les necessitats tècniques de la iniciativa. «Impulsar la innovació i millorar la factibilitat de projectes emprenedors agroalimentaris són dos pilars estratègics molt importants del nostre centre. Sens dubte, els petits operadors són un motor econòmic essencial pel nostre sector», afirma Teresa Colell, directora de l’Escola Agrària de l’Empordà.

Aquest 2020, el curs celebra la seva segona edició amb l’ambició de superar amb escreix la participació de l’any passat. «El nostre objectiu és dotar als petits operadors agroalimentaris de les eines necessàries per a la constitució d’una nova activitat econòmica, impulsant la producció de proximitat i potenciant la continuïtat del sector», considera Mònica Pascual, coordinadora del curs i professora de l’Escola Agrària de l’Empordà. La contribució del centre va en línia a l’aposta estratègica per l’alimentació i el consum de proximitat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

El curs es divideix en dues etapes. La primera és la fase de capacitació tècnica, que consisteix en l’organització de diverses formacions presencials en els àmbits necessaris per a iniciar una activitat de transformació agroalimentària. D’altra banda, durant el segon període es duu a terme el desenvolupament del projecte, moment en el qual els alumnes podran utilitzar l’obrador espai-test de l’Escola Agrària de l’Empordà, posant en pràctica les capacitats adquirides a l’etapa 1.

Al finalitzar la formació els projectes més avançats podran rebre suport específic en els àmbits que tinguin mancances per part de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Edició 2019

El 2019, es van presentar un total de 15 projectes. Més del 85% d’aquestes iniciatives van poder iniciar, desenvolupar o millorar la viabilitat de la seva activitat. Davant la importància que tenen aquests emprenedors pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, des del govern català s’ha engegat una nova fase per 2 d’aquests projectes amb l’objectiu d’impulsar-los i promoure’ls amb l’ajut de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).