Setze alumnes entre 18 i 25 anys desocupats tenen, a partir d'aquest mes de gener, una nova oportunitat laboral i de formació a l'Alt Empordà. Per primera vegada, s'impulsa, des de Figueres, una formació 100% dual, a través del programa de la Fundació KREAS i amb la col·laboració de l'empresa Costa Brava Mediterranean Foods / Grup Cañigueral.

Aquest programa permetrà a joves d'entre 18 i 25 anys que vulguin formar-se i treballar en el sector de la indústria alimentària obtenir un certificat de professionalitat en Operacions auxiliars d'elaboració en la indústria alimentària de nivell 1, amb especialització de nivell 2 amb el mòdul Sacrifici feinejat i desfet.

El programa té una durada d'un any, temps en el qual els joves, derivats de l'Oficina de Treball i del Centre de Noves Oportunitats de Figueres, disposaran d'un contracte laboral retribuït per part de l'empresa i comptaran amb el suport tutorial específic per part de Start Noves Oportunitats (Centre de Noves Oportunitats de Girona). Fins a mitjans d'abril, l'alumnat combinarà cada dia quatre hores de formació en el lloc de treball amb quatre hores de formació teòrica a l'aula.

Finalitzat aquest temps, passaran a fer vuit hores de treball efectiu fins a la finalització del contracte de formació i aprenentatge. Un cop acabat l'any, l'empresa té la ferma voluntat d'incorporar tots aquells alumnes que superin el programa de forma satisfactòria. «Dels altres programes que estem desenvolupant, tenim un 90% dels alumnes que després continuen treballant a l'empresa que els contracta», explica la directora del programa de la Fundació KREAS, Mònica Furtet.

La iniciativa de desenvolupar el projecte a la comarca sorgeix de la demanda que tenien als cursos que es fan actualment a Olot, «teníem un volum important de gent de l'Alt Empordà que ens va fer plantejar fer la formació directament aquí», declara Furtet, que afegeix que «la idea és fer-ne més».

Cada vegada es fa més difícil entre les indústries alimentàries incorporar personal tècnic i operaris qualificats. Per contra, les exigències de qualitat i seguretat alimentària fa que qualsevol professional del sector necessiti rebre una formació tècnica adequada.

El programa proporcionarà als alumnes els coneixements necessaris en el sacrifici, feinejat i desfet d'animals i les operacions auxiliars de la indústria alimentària com la preparació de matèries primeres, la utilització d'equips i maneig d'instal·lacions per a l'elaboració de productes alimentaris, l'envasament i empaquetament, o la manipulació de càrregues.