L'empresa ?guerenca Frumoi sempre ha estat innovadora en la seva manera de funcionar i la consolidació en el sector, durant més de trenta anys, demostra el bon resultat de les iniciatives que ha impulsat el seu director i gerent, Moisés Rodríguez. La darrera, implantar la jornada laboral de quatre dies en la seva plantilla. Una iniciativa pionera al nostre territori i encara molt incipient a tot l'estat espanyol.

Aquesta fórmula de 30 hores setmanals permet tenir a la plantilla «més contenta i motivada», ja que els facilita una conciliació familiar més real, explica en Moisés. Després de les vacances anuals del desembre, l'1 de gener de 2020 comença a tancar tres dies a la setmana. Així, obren dimecres a la tarda (de 16 a 20 hores) i de dijous a dissabte, matí (de 9 a 13 hores) i tarda (de 16 a 20 hores).

El canvi assegura que «va ser un xoc», però que ja feia dos anys que li voltava pel cap, quan s'estava plantejant cercar una fórmula que li permetés dedicar-se a pintar, una de les seves passions. Com a empresari, «la meva realitat comercial implica que la gent faci 30 hores i, per tant, ho poso en marxa», comenta.

La seva experiència en l'àmbit empresarial i economista li ha permès poder fer un estudi exhaustiu i detallat del seu plantejament abans de dur-ho a terme. Ell té clar que en un futur proper serà una realitat molt estesa. Un altre dels motius que l'impulsen a portar a terme aquesta nova manera de funcionar és la confiança que li dona l'actual equip humà de l'empresa i la possibilitat de delegar tasques «ja no estic en primera persona, ho gestiona gent molt professional», assegura.

Els 600 clients que diàriament estan comprant a la botiga des que ha començat l'any, demostra que la gent s'ha adaptat perfectament al canvi. El gerent es mostra satisfet amb aquest canvi perquè creu que així «aportes alguna cosa a la societat». El nou sistema permet que el conjunt de l'equip que treballa a Frumoi tinguin «més qualitat de vida», considera.

La implantació d'aquest sistema ha sigut «un xoc» i ha generat molta expectació entre el sector, empreses del voltant i, fins i tot, de proveïdors. És difícil trobar una empresa amb un balanç més que positiu i que amb un gran èxit decideixi reduir el seu marge eliminant opcions de guany, però, per aquest gerent figuerenc «és una qüestió de responsabilitat». Frumoi ha arribat a la que segurament sigui la seva darrera etapa i en Moisés, amb aquest nou projecte, només espera trobar l'equilibri.

Quatre etapes

En Moisés va iniciar l'empresa amb tan sols 17 anys, mentre treballava amb la que considera la seva mentora, Montserrat Vidal. «Va ser un referent per mi, la meva formació i la introducció als negocis ho vaig aprendre d'ella», recorda amb gratitud. La seva joventut va suposar «moments complicats» per poder engegar el negoci, però finalment se'n va sortir.

Segurament, per la implicació que li dedicava. En Moisés explica com feia trajectes a Mercabarna, València, Lleida i Perpinyà, com una rutina per obtenir el producte, el que suposava «treballar des de les cinc de la matinada fins a les dues de la matinada». Amb els coneixements adquirits durant quinze anys va fer créixer Frumoi i va assentar les bases de la que seria la segona etapa. Amb l'empresa ja desenvolupada, va decidir introduir-se en la distribució, l'exportació, amb una oficina pròpia a Mercabarna, i amb el desplegament de diverses botigues pròpies a municipis de l'Alt Empordà.

Cinc anys més tard, amb l'experiència com a motxilla i en un context socioeconòmic de crisi, recondueix el negoci i crea l'espai que actualment té Frumoi al carrer Holanda, número 8, de Figueres. Un negoci «autodidacta» que en el seu moment va ser totalment innovador. El sistema de cash que s'aplica a aquesta empresa de fruita significa que tothom qui fa una compra a la botiga, persones i empreses, paga a l'instant. Un concepte que en el seu moment «va ser molt impactant», explica, però que «ha funcionat molt bé».

Més de 200.000 persones compren a Frumoi cada any i s'ha convertit en una de les botigues catalanes més importants del sector. En Moisés considera que això no hauria estat possible sense la feina i col·laboració de diferents professionals i dels clients que procedeixen de diferents parts d'Europa. Dins de Frumoi hi entra en joc el que ell veu com la seva «vida paral·lela» i el que segurament sigui la seva dedicació en els pròxims anys: l'art.