El 88% dels Administradors de Finques de Catalunya assegura haver patit casos d'ocupació il·legal i el 44% admet haver tingut conflictes a la comunitat amb els habitatges d'ús turístic. Així ho reflexa l'informe "Ocupació il·legal i habitatges d'ús turístic" elaborat per l'asseguradora Mutua de Propietarios amb la col·laboració del Consejo General de Colegios de Administradores de Fincas de España (CGCAFE), que ha analitzat els problemes més greus que afecten als seus col·legiats a l'hora de gestionar les finques.

"A Mutua de Propietarios som especialistes en la protecció de la funcionalitat de les propietats immobiliàries i, per això, ens sembla fonamental aprofundir en les preocupacions dels Administradors de Finques col·legiats i de les comunitats de propietaris davant assumptes de gran actualitat com són els habitatges turístics i l'ocupació il·legal", explica César Crespo, sotsdirector General de Negoci de Mutua de Propietarios.

D'acord amb l'informe, els sorolls (74%) i la falta de respecte a les normes de convivència (70%) són els dos principals elements de queixa que tenen els propietaris sobre els habitatges d'ús turístic. La brutícia, la inseguretat i els actes vandàlics els segueixen també com a elements negatius de la presència d'aquest tipus d'habitatges a les comunitats. Informar al propietari de l'habitatge d'ús turístic i la denúncia a l'ajuntament són les dues principals mesures per a evitar aquestes accions que generen queixes entre el veïnat.

Per aquests motius, un 79% dels propietaris de les comunitats de propietaris manifesta la seva preocupació davant la possibilitat que es destinin habitatges de l'edifici a ús turístic, d'acord amb l'opinió dels Administradors de Finques col·legiats de Catalunya.

No obstant això, els propietaris dels habitatges destinats a l'ús turístic ho tenen clar: el 86% considera que és molt o bastant més rentable que el lloguer tradicional. A més, els seus defensors destaquen la seguretat del cobrament dels lloguers d'habitatges d'ús turístic respecte dels lloguers tradicionals. En concret, un 73% ho consideren molt o bastant més segur.

De cara al futur, les persones consultades defensen que la nova normativa obligui a contractar una assegurança (63%), que sigui obligatori emplenar la fitxa de la policia (56%) en el moment d'arribada, que s'incrementin les despeses comunitàries al titular (53%) que desenvolupi aquesta activitat i que hi hagi l'aprovació de la majoria de la comunitat de propietaris (52%).

En aquest sentit, encara que els Administradors de Finques col·legiats consideren positiva la reforma de la Llei de Propietat Horitzontal que estableix un acord de les 3/5 parts, per a poder limitar o condicionar l'activitat dels habitatges turístics, i la possibilitat d'exigir als titulars d'aquests habitatges una major contribució econòmica en les despeses generals de l'edifici, troben que s'ha perdut una nova oportunitat per a regular els pisos turístics com a activitat econòmica amb requisits més exigents per a exercir-la i una regulació més homogènia en tot el país.

Ocupació il·legal

L'informe de Mutua de Propietarios revela que 9 de cada 10 consultats asseguren haver patit casos d'ocupació il·legal a les finques que administren.

Sobre les mesures per a evitar aquesta pràctica, 8 de cada 10 Administradors de Finques col·legiats de Catalunya consultats consideren que la "agilitació processal" seria una mesura eficaç per a evitar l'ocupació il·legal, seguida dels "serveis policials" i la "col·laboració municipal", amb un 63% i un 47%, respectivament. No obstant això, a l'hora de pagar per una solució Anti Okupes, gairebé la meitat pagaria menys de 50€ al mes i només una tercera part pagaria una quota superior. "És necessari buscar solucions al problema directe de l'ocupació perquè el desallotjament es produeixi de manera ràpida i eficaç, la qual cosa contribuiria a la disminució de l'ocupació il·legal d'habitatges", assenyala Salvador Díez Lloris, president del CGAFE.

I és que, a més de les conseqüències morals i econòmiques que suposa per al titular afectat, els Administradors de Finques col·legiats denuncien que els propietaris de l'edifici es troben desemparats, promovent-se el negoci il·legal.

En aquest sentit, César Crespo afegeix un altre argument vinculat a la seguretat: "L'ocupació va habitualment acompanyada d'actes de vandalisme -per exemple, connexions elèctriques i de serveis fraudulentes i sense control tècnic- que repercuteixen en un significatiu increment dels riscos per a les persones que habiten als immobles. De fet, a Mutua de Propietarios hem hagut de fer front a diversos incendis provocats per aquesta causa a edificis ocupats il·legalment sent, per tant, urgent un paquet de mesures globals que abordin el problema".