L'atur registrat a les comarques gironines ha pujat en 2.982 persones durant l'octubre, segons les dades publicades pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. Això suposa que, en tan sols un mes, l'increment de desocupats se situï proper al 9%. La fi de la temporada turística continua deixant petja en el mercat laboral. I és que, de fet, durant l'octubre el sector serveis ha enviat 2.606 treballadors a l'atur. En total, a les comarques gironines ara mateix hi ha 36.809 persones que busquen feina. Pel què fa a la contractació, durant l'octubre a la demarcació s'han registrat 26.287 nous contractes, cosa que suposa tan sols un increment del 3,3% respecte al setembre (en concret, 848). Ara bé, vuit de cada deu van ser temporals.

Segons recull l'estadística que periòdicament publica el ministeri, aquest octubre l'atur ha pujat en 2.982 persones a la demarcació. És un 8,82% més en comparació al setembre, cosa que situa les comarques gironines com la segona demarcació on més s'ha incrementat la taxa de desocupats tan sols per darrere de Lleida (on aquest diferencial ha estat de l'11,03%). A Tarragona i Barcelona, respectivament, l'increment ha estat del 7,32 i del 2,34%.

Per sectors, allà on més ha pujat la xifra de desocupats gironins ha estat al de serveis. Aquí, durant el mes de setembre hi ha hagut 2.606 treballadors que s'han inscrit a les llistes de l'atur. Cosa que confirma que l'acabament de la temporada turística encara continua deixant petja. Caldrà veure ara, si de cara a la campanya de Nadal, el sector -on el comerç també hi té un pes important- incrementa contractació.

La indústria gironina i l'agricultura, però, també han augmentat aturats (en concret, 140 i 196 persones). Per contra, la construcció gironina és l'únic sector que ha reduït desocupació. Però tan sols ho ha fet en 35 treballadors.

El 55%, dones

En total, a les comarques gironines ara mateix hi ha 36.809 persones que busquen feina. Són tan sols un 1,63% menys en comparació amb l'octubre del 2018 (aleshores, a la demarcació hi havia 610 aturats més).

Si s'analitza l'estadística per sexes i trams d'edat, el 55% dels gironins que busquen feina són dones (20.264) i gairebé un de cada deu inscrits a les llistes de l'atur són joves menors de 25 anys (3.377).

Per sectors, aquell que concentra més desocupats és el de serveis (26.567 persones). Al terciari el segueixen la indústria i la construcció, cadascun d'ells amb xifres molt semblants (3.623 i 3.413 persones, respectivament). Per últim, a l'agricultura hi ha 1.018 desocupats i l'estadística es completa amb 2.188 gironins que, a l'hora d'inscriure's a les llistes de l'atur, no tenien cap ocupació anterior.

A Catalunya, l'atur ha pujat en 14.644 persones aquest octubre respecte el mes anterior, situant la xifra total de desocupats en 387.267. En comparació amb l'any anterior, però, hi ha 3.930 aturats menys (que traslladat en percentatges suposa una reducció de l'1%).

Vuit de cada deu contractes, temporals

Les dades del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social també recullen l'evolució de la contractació. A les comarques gironines, durant l'octubre s'han registrat 26.287 nous contractes. Una xifra que, comparada amb el mes de setembre, suposa tan sols un increment del 3,3%.

Ara bé, molta d'aquesta contractació és temporal. En concret, quatre de cada cinc dels contractes que s'han signat a l'octubre (21.594). Una situació que es repeteix quan es miren tots els contractes que hi ha registrats a la demarcació. A les comarques gironines, actualment n'hi ha 262.849 (i d'aquests, tan sols el 15,65% són indefinits).