La 12a edició de La Guia de Vins de Catalunya ha proclamat el vi Mas del Serral 2007, del Celler Pepe Raventós (D.O. Conca del Riu Anoia), com a Millor Vi de l'Edició 2020, amb una puntuació de 9,82. El mateix vi ha obtingut el premi com a Millor Vi Escumós en la festa de presentació de la nova edició de la Guia, que ha comptat amb 1.000 persones inscrites i on 114 cellers de totes les denominacions d'origen catalanes -un rècord de participació-, ofereixen tastos de les seves referències puntuades per sobre de 9,50. La cerimònia de lliurament de premis s’ha fet a la Sala Àgora de L’Hotel World Trade Center de Barcelona i ha estat conduïda per l’humorista Fel Faixedas. Entre els vins premiats n'hi ha dos de la DO Empordà, concretament dels cellers Mas Llunes de Garriguella i Vinyes d'Olivardots de Capmany.

La cerimònia de lliurament de premis de La Guia ha arrencat a les 12 del matí a la Sala Àgora de l'Hotel World Trade Center de Barcelona. Aquesta edició s'han incorporat a l'equip de tast l’arqueòloga, historiadora i sommelier Romina Ribera i el vitivinicultor del Celler Mas Patiràs a l'Empordà i comunicador Carles Xuriguera.

L'acte ha estat conduït per Fel Faixedas, acompanyat dels autors i creadors de la Guia de Vins de Catalunya, Silvia Naranjo i Jordi Alcover i de les conselleres de Cultura i d'Agricultura, Mariàngela Vilallonga i Teresa Jordà, respectivament.

La consellera Jordà ha defensar que "els nostres pagesos i pageses, persones que estimen i mimen les vinyes, es puguin guanyar dignament la vida" i ha afegit que és tot un encert haver fet groga la Guia: "La guia és groga per fer arribar a tot arreu el nostre clam de llibertat".

Els guanyadors del Premi La Guia 2020 al millor vi negre han estat La Peluda 2017, Celler Comunica, Do Montsant; Fils de Vi 2017, Ediciones i-Limitadas, DOQ Priorat, Els Escurçons 2017, Mas Martinet Viticultors, DOQ Priorat; i Vi d’Altura Les Tosses 2016, Terroir al Límit, DOQ Priorat. El Premi al Millor Vi Blanc ha estat per a Mas Llunes Singulars Blanc de Vinyes Velles 2017, Mas Llunes, DO Empordà; i Siuralta Gris 2017, Vins Nus, Do Montsant. El Premi al Millor Vi Rosat l’ha guanyat Finca Olivardots Rosa d’Àmfora 2018, Vinyes d’Olivardots DO Empordà. El guardo al Millor Vi Dolç ha recaigut en Ónra Vi Dolç Solera, Celler Lagravera, vi sense DO i el de Millor Vi Ranci: Memòries del Priorat Ranci Mares 1870, Costers del Priorat, DOQ Priorat.

La Guia de Vins de Catalunya, que compleix dotze anys d'història, té per objectiu determinar mitjançant el tast a cegues els arquetips del vins catalans “per fixar un concepte que es converteixi en una eina de futur i d'identitat”. S’han tingut en compte tres eixos a l'hora de tastar; que el vi sigui de varietat o varietats tradicionals del camp català, que sigui fidel a la matèria primera i no patir un excés d'influència d'aromes terciàries de criança. Des del 23 d'abril i fins el 8 d'agost passat s'han tastat a cegues 1.474 vins amb una puntuació superior als 9,50 punts.