31 de octubre de 2019
31.10.2019

El cost anual en matèria d'incapacitat temporal és de 118,7 MEUR a Girona

Segons PIMEC, els costos derivats de la IT augmenten un 9% el darrer any a Catalunya

31.10.2019 | 12:04
El cost d'IT a Girona és de 118,7 MEUR l'any

Tenint en compte les dades relatives a l'enquesta de costos laborals publicada per l'INE, PIMEC valora de forma molt negativa l'evolució dels costos globals associats a les situacions d'incapacitat temporal (IT), que s'han vist augmentats en el darrer any en un 9% en comparació amb el mateix període de l'any anterior.

Aquesta situació, que es reitera des de l'any 2013, es dona, a més, en l'actual context d'alentiment del creixement econòmic i de moderació en els ritmes de creació d'ocupació i reducció de l'atur, i suposa en l'actualitat un cost total a Catalunya d'uns 1.155 milions d'euros, que s'eleva a uns 6.665 milions d'euros al conjunt de l'Estat espanyol.

En l'àmbit territorial, el cost total anual per províncies en matèria d'IT se situa en 855,4 milions € a la demarcació de Barcelona, 118,7 milions € a la de Girona, 66,1 milions € a la de Lleida i 114,6 milions € a la de Tarragona. Si analitzem el cost per empresa i any, ascendeix a 1.023,35 €.

PIMEC ha pogut constatar a través del seu Baròmetre que les principals problemàtiques derivades de l'absentisme, més enllà de l'augment de costos, són les dificultats en la gestió del personal i la sobrecàrrega dels treballadors/es.

La patronal creu que les empreses no poden seguir patint els efectes negatius, tant econòmics com estructurals i d'activitat, provocats per l'absentisme laboral. Per això considera que hauria de ser una qüestió de primer ordre en l'agenda política i econòmica dels propers mesos, tal com reconeix l'Acord Interprofessional de Catalunya 2018-2020, signat per PIMEC i la resta d'agents socials amb la condició de més representatius: "la problemàtica de l'absentisme laboral és un factor de preocupació per a les empreses i les persones treballadores pels perjudicis en les despeses directes i indirectes que els genera".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook