El grup gironí Teisa i l'empresa altempordanesa David i Manel han sumat esforços i des del divendres passat, dia 18 d'octubre, han quedat integrades dins del mateix grup d'empreses dedicades al transport de viatgers en autocar i en autobús. Teisa augmenta, doncs, la seva presència a les comarques gironines amb l'annexió de David i Manel i aposta per la continuïtat d'aquesta empresa, que és referent en el transport de viatgers a l'Alt Empordà. David i Manel, amb 25 anys d'història, s'ha integrat en la gestió de la quasi centenària Teisa.

Àlex Gilabert, director-gerent de Teisa, explica que «volem transmetre i reforçar el nostre compromís en serveis de proximitat i lligats al nostre territori, fent una aposta per Figueres i per l'Alt Empordà. Unim esforços amb David i Manel, una empresa plenament consolidada a la comarca i amb experiència tant en transport regular, havent incrementat en els darrers anys els serveis a la Jonquera i a l'Outlet, com també establint un nou servei al Centre Penitenciari Puig de les Basses». Gilabert també afirma que l'empresa figuerenca té experiència «realitzant un transport discrecional, escolar i adaptat de qualitat». Per a Teisa, aquest acord suposa «un repte, que és la consolidació a una comarca com l'Alt Empordà, on teníem una presència petita, però que hem anat augmentant».

El 60% de l'activitat de David i Manel se centra en línies regulars com la concessió V-937, que va de Figueres a Maçanet de Cabrenys (passant per Pont de Molins, les Escaules, Boadella d'Empordà, Biure i Darnius) o la concessió V-6460, que recórrer Figueres fins a la Jonquera i Els Límits, passant per Pont de Molins i l'Outlet Gran Jonquera i amb prolongacions a Agullana i Cantallops. A més, compta amb un bus-llançadora que uneix, els caps de setmana, Figueres amb el Centre Penitenciari Puig de les Basses.

La resta de l'activitat de l'empresa figuerenca es desenvolupa en el transport escolar, amb dues rutes a l'institut de la Jonquera i una altra als instituts Cendrassos i Narcís Monturiol de Figueres, i tres de transport adaptat fins al Centre d'Educació Especial Mare de Déu del Mont, de Vilafant. A més, també ofereixen serveis d'excursions i de transport discrecional.

Segona acció d'annexió en quatre anys

Teisa ja coneix de primera mà l'Alt Empordà perquè des de fa temps hi té consolidades diferents línies que transiten, a més de la capital, Figueres, pobles com Lladó, Navata, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Vilanant, Cistella i Vilarig. Ara, hi tindrà més presència de la mà de David i Manel, que compta amb 11 treballadors (sis conductors, quatre acompanyants de transport escolar i una administrativa) i 9 vehicles. Tot aquest bloc s'incorpora de manera íntegra a Teisa, afegint dos conductors més. «Comptem amb tot el personal», subratlla Gilabert. D'aquesta manera, el grup empresarial gironí passa a tenir més de 300 treballadors, entre els quals conductors, mecànics, taquillers, oficinistes i acompanyants de transport escolar. A més, disposa d'una flota de 200 autocars, entre autobusos urbans, autocars interurbans de rodalies i de mitja distància i autocars discrecionals i turístics.

Aquest no és el primer cop que Teisa s'annexiona amb altres empreses dedicades al transport de viatgers en autocar i autobús. Recentment, el 2015, va entrar a formar part del Grup La Hispano Hilarienca, fundada el 1927 i amb serveis de transport escolar a les comarques de La Selva i el Gironès.

Centenari, nou Transport Públic a la Demanda i sostenibilitat

El Grup Teisa (Transports Elèctrics Interurbans SA) és una empresa familiar que es va fundar el 13 de març del 1920 a Banyoles. Compta amb 59 línies de transport regular i a la demanda i amb un centenar de rutes escolars i de transport adaptat, a més d'oferir serveis turístics i d'excursions d'àmbit nacional i circuits internacionals en autocar. Teisa, que està a punt de celebrar el seu centenari, és present a quasi tot el territori gironí i part del barceloní, ja que dona servei a poblacions com Sant Feliu de Guíxols, Girona, Banyoles, Olot, Ripoll, Camprodon, Puigcerdà, Figueres, Santa Coloma de Farners, Sant Hilari Sacalm, Sant Celoni, Vic i Barcelona, entre d'altres.

Teisa ha posat en marxa durant l'octubre el Transport Públic a la Demanda a 13 nuclis del Gironès de la mà Departament de Territori i Sostenibilitat. És un servei que està dissenyat per optimitzar la ruta basant-se en els usuaris, en què a través d'una aplicació mòbil han de fer una reserva prèvia del viatge que es vol realitzar, evitant així recorreguts i parades i fent més ràpid el trajecte.

A més, aquest 2019 ha rebut un reconeixement per l'aposta per la sostenibilitat en les flotes de vehicles. Es tracta del Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, que reconeix l'aposta pel medi ambient i la reducció de gasos contaminants de la flota de la companyia. Als últims tres anys, han invertit set milions d'euros en la renovació de busos i d'autocars.

Sobre David i Manel

Autocars David i Manel SL es va fundar el 23 de juny del 1994 pels socis i propietaris David Garriga i Manuel Barragán i té la seva seu social a Figueres. Actualment, està en mans de Garriga i dels tres fills de Barragán (Eva, Sandra i Marc) i la seva activitat es concentra a l'Alt Empordà, dedicant-se al transport de viatgers per carretera, i oferint serveis de transport regular, escolar i discrecional.