L'Empordà és territori ric de vins i monestirs i aquest fet no és cap coincidència. De ben antic, les terres empordaneses van acollir multitud de monestirs i priorats que, durant segles, van escampar el cultiu de la vinya i van anar perfeccionant l'art de transformar el most en vi. Avui en dia moltes de les vinyes empordaneses s'estenen pels antics dominis monàstics i el vi que neix d'aquesta terra és fruit de l'herència dels grans monestirs que antigament van poblar valls i muntanyes empordaneses.

Amb la voluntat de fer valdre aquest ric llegat, el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Empordà organitza un cicle dedicat als vins i els monestirs. Cada cap de setmana del mes de novembre s'organitza una visita a un antic monestir empordanès per descobrir el seu passat vitivinícola tot fent un tast dels vins produïts actualment en el seu antic domini.

El cicle inclou la visita al Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes (3 de novembre); Monestir de Sant Quirze de Colera (9 de novembre); Canònica de Santa Maria de Vilabertran (17 de novembre); Monestir Sant de Miquel de Cruïlles (24 de novembre) i Museu d'Història Sant Feliu de Guíxols (30 de novembre).

Totes les visites tindran lloc a partir de les 12 del migdia i tindran una durada aproximada de dues hores. El preu és de 15€ i les entrades ja es poden comprar en el web de la DO Empordà. Les places són limitades.

El cicle està coordinat per Clara Poch, de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i Romina Ribera, de Glops d'Història. La iniciativa compta també amb la col·laboració de la Ruta del Vi DO Empordà, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Rabós d'Empordà, el Consell Comarcal del Baix Empordà i el Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols.