Un espai que posa en contacte empreses que busquen treballadors amb persones que busquen feina. Aquesta és la idea amb la qual va néixer, fa set anys, el Club de Feina que el Consell Comarcal de l'Alt Empordà impulsa conjuntament amb els ajuntaments de Roses, l'Escala, Vilafant, Llançà i la Jonquera. Aquesta plataforma, que cada any es tanca amb més bons resultats, ha assessorat 400 usuaris, ha rebut 829 visites i ha difós 583 llocs de feina en el que es porta de 2019.

«El servei és un espai de suport a la recerca de feina en què el protagonista és l'usuari», explica Dolors Colomer, tècnica de l'àrea de Promoció Econòmica del Consell. L'encarregada del servei explica que l'entitat va començar a oferir orientació laboral l'any 2000 a través d'una borsa de treball, en què es feien entrevistes individuals i s'orientava els usuaris.

Treball autònom de l'usuari

Ara, però, el mètode és ben diferent. L'any 2012 es va inaugurar el Club de Feina, i des d'un bon principi es va entendre com un espai col·lectiu en què es fa difusió d'ofertes, i es donen eines per tal que la gent s'hi presenti de manera autònoma.

Així doncs, quan un usuari arriba al servei, se li ofereix assessorament, se l'ajuda a actualitzar i perfeccionar el seu currículum a partir de la seva vida laboral, s'ofereix informació de cursos professionals i també suport tècnic a l'hora de donar-se d'alta a plataformes de difusió d'ofertes.

Paral·lelament, els encarregats del servei publiquen ofertes de feina a un suro físic que hi ha a la seu figuerenca, i també a les seves pàgines web i Facebook. En cada publicació s'especifica en què consisteix el lloc de treball, les condicions i el contracte laboral. A partir d'aquí, cada usuari ha de treballar de manera autònoma i presentar el seu currículum a les que li semblen d'interès.

580 ofertes difoses aquest 2019

Els professionals encarregats del Club de Feina van tancar l'any 2016 amb 394 llocs de treball difosos; el 2017 amb 681; i el 2018 amb 846. Amb el que es porta de 2019, s'han difós 583 ofertes de feina i 1.082 llocs de treball. D'aquests, 845 llocs de treball i 377 ofertes han estat gestionats des del servei propi del Club de Feina.

De les ofertes que reben els usuaris finals, val a dir que la gran majoria són a Figueres i a l'Escala. Per sectors econòmics, els llocs de treball oferts de les empreses se centra majoritàriament en el sector serveis, l'hostaleria i el comerç, amb el 68% del total.

Les empreses aposten pel servei

A més de difondre les ofertes que provenen de vies com ara la premsa, plataformes d'internet (Infojobs, Infofeina i Feina Activa) i l'Oficina de Treball de Figueres, el Consell també en difon d'empreses del territori que es posen en contacte amb ells. Tal com explica Colomer, les empreses «confien en aquest servei perquè cada vegada els arriben més currículums de gent motivada per a cada oferta en concret».

Segons les dades registrades pel Consell, l'any 2016 es van apropar 110 empreses al servei. El 2017 ja en van ser 146. Respecte al 2018 eren 157 les empreses que hi van fer confiança (139 de les quals tenen la seu social a la comarca) i 22 administracions.

Una oportunitat per als usuaris

A més de l'atenció presencial també hi ha moltes persones que accedeixen directament al web del Consell, en l'apartat «difusió d'ofertes laborals», i així ho demostren les visites comptabilitzades, que sumen 35.400 des de setembre del 2018 a maig del 2019. A més, val a dir que la mitjana de visites per oferta a la web ha estat de 165; i de 137 visites per post a Facebook.

Servei a sis llocs de la comarca

El Club de Feina és un servei que es dona a escala comarcal, i és obert a tothom. Al llarg del mes, el servei passa per sis llocs diferents. Els dimarts el servei és a Figueres, per la gent de la comarca que no disposen d'aquest suport al seu municipi. Els dimecres, l'atenció es fa presencialment a l'Escala, i els dijous a Roses. Els divendres es va alternant la Jonquera i Vilafant, i una vegada al mes també es va a Llançà.