Els dies 9 i 10 d'octubre s'ha portat a terme, a les ciutats angleses de Manchester i Londres, respectivament, un cicle de presentacions promocionals a mitjans de comunicació i de trobades comercials, relacionat amb l'oferta turística de les destinacions gironines i adreçat a vint-i-un periodistes i creadors de continguts i cent vint agents de viatges i operadors turístics. En l'acció han participat onze entitats i empreses turístiques de la demarcació de Girona.

11

La Costa Brava es promociona a Londres i Manchester

El dimecres 8 d'octubre, a la ciutat anglesa de Manchester, al restaurant Tast, dirigit pel cuiner gironí Paco Pérez, amb cinc estrelles Michelin, es va portar a terme una doble acció promocional. Al migdia es va presentar l'oferta turística de Catalunya i de la demarcació de Girona a una desena de periodistes de mitjans de comunicació especialitzats en viatges i turisme, i al vespre va tenir lloc el taller o workshop de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, en què nou entitats i empreses gironines dels sectors de l'allotjament, el turisme de reunions i les destinacions familiars de la costa van mantenir entrevistes amb quaranta-dos agents i operadors turístics per donar a conèixer els productes específics de la destinació Costa Brava i Pirineu de Girona.

Ambdós actes van comptar amb la participació de Jaume Dulsat, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, el qual va manifestar que «aquesta acció promocional i comercial que duem a terme es desenvolupa en un moment crucial per a la indústria turística, en què cal reforçar la nostra presència i incrementar la nostra promoció al mercat britànic donada la incertesa que està provocant el Brexit i la fallida de Thomas Cook». Dulsat afegeix que «som aquí per seguir incidint en el segon mercat emissor internacional per la Costa Brava».

Simultàniament, en la mateixa jornada i a les oficines centrals de l'agència de viatges en línia On the Beach, que ofereix productes i serveis a més d'un milió i mig de clients, es van dur a terme cinc presentacions de vint minuts cadascuna de l'oferta turística de la Costa Brava, adreçades únicament a una quarantena de venedors de l'agència.

El dimecres 10 d'octubre, a la ciutat de Londres, al restaurant Sagardi, ha tingut lloc un taller de cuina catalana seguit d'una presentació de l'oferta turística de la demarcació de Girona exclusiva per a dotze mitjans de comunicació i bloguers de viatges. Al vespre, en aquest mateix espai, ha tingut lloc el workshop entre trenta-nou professionals de les agències de viatges de la ciutat i onze empreses turístiques gironines. En aquesta ocasió, l'acte ha comptat amb la presència de Jordi Masquef, vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

Aquesta acció promocional i comercial, impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona i programada en el Pla d'Accions i Objectius 2019, ha comptat amb el suport i la col·laboració de l'Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya. A més, hi han participat les empreses i institucions següents: PGA Catalunya Resort, Lloret Turisme, Alàbriga Hotel & Home Suites, Ilunion Caleta Park, Empuriabrava Turisme, Ceigrup Torrent API, ATA, Hotel Carlemany, Hotel Ciutat de Girona i del Vi Apartaments, Mindfulkit i l'Ajuntament de Calonge - Sant Antoni.

Dades estadístiques del mercat britànic a la demarcació de Girona

Segons fonts de l'Observatori del Treball i Model Productiu a partir de les dades provisionals de Frontur de l'INE, de gener a agost de 2019 Catalunya ha rebut 13.612.300 turistes estrangers, un 0,7 % més que en el mateix període de l'any anterior. També s'ha estimat en 15.128,9 milions d'euros la despesa generada per aquests turistes, de la qual resulta un 4,3 % més que en el mateix període de 2018.

En els vuit primers mesos de l'any, 1.426.900 turistes procedien del Regne Unit, amb la qual cosa es convertia en el segon mercat emissor de turisme estranger en importància per darrere de França, amb una quota de mercat de l'11 %. En aquest mateix període els britànics han generat una despesa total de 1.388,3 milions d'euros, un 2,9 % més que el 2019, i han realitzat una despesa mitjana per persona i dia de 177,6 euros.

El turista britànic arriba a Catalunya per via aèria (90 %), viatja principalment en parella o amb la família, seguit pels viatges en grup d'adults. La gran majoria s'allotja a hotels o similars i l'estada mitjana és de 4 a 7 nits. Sembla que per al turista britànic la relació qualitat-preu és una prioritat. El 81 % de les reserves de viatges es fan en línia.

La principal motivació del turista britànic a Catalunya són les escapades a ciutat i l'estada vacacional en destinacions de litoral. Així mateix, contribueixen a trencar amb l'estacionalitat i la redistribució territorial de turistes amb un consum de productes més específics, com són el golf, el cicloturisme i les estades esportives, entre d'altres.

D'acord amb les dades extretes de l'Observatori de Turisme i Departament d'Innovació Turística de l'Eurecat, a la demarcació de Girona s'han comptabilitzat 1.005.046 pernoctacions de turistes britànics de gener a agost de 2019, un 1,1% més que en el mateix període de 2018.

Quant a l'entrada de turistes a l'Aeroport Girona - Costa Brava, de gener a agost de 2019, s'han comptabilitzat 1.390.344 usuaris, dels quals 406.658 procedien del Regne Unit. De gener a setembre, tres companyies han operat vols amb onze ciutats britàniques (Londres, Bristol, Manchester, Southampton, East Midlands, Liverpool, Leeds, Newcastle, Edimburg i Glasgow).