Xina defensa el multilateralisme, el lliure comerç i la col·laboració internacional que derivi en beneficis recíprocs per a totes les parts, però mai acceptarà la política que preconitza l'actual Govern dels EUA en la qual "només ells guanyen i els altres perden", basada en l'unilateralisme. "És una situació molt lamentable que no podem acceptar", ha assenyalat aquest matí al Club Premsa Asturiana de LA NUEVA ESPAÑA Yao Fei, ministre conseller de l'ambaixada de la República Popular de la Xina a Espanya.

"Tampoc podem acceptar una negociació sota pressió o sota l'amenaça d'una pistola al cap. Una negociació aixó no serà acceptada de cap manera pel govern xinès, ha indicat Fei.

El ministre conseller de l'ambaixada de Pequín a Madrid, que ha protagonitzat el fòrum "Xina, una oportunitat per a Occident", amb assistència d'autoritats, empresaris i representants de la vida social asturiana, ha fet una crida a la cooperació amistosa i al desenvolupament econòmic compartit i enriquidor per a tots els països enfront dels plantejament proteccionistes i excloents, i, en el context de les converses entre la Xina i els Estats Units per superar els actuals desencontres entre els dos països. Així mateix, ha demanat que tots els interlocutors "dirigeixin els seus esforços cap al mateix rumb, perquè només així", ha indicat,"trobarem una sortida que permeti una solució amistosa i satisfactòria". "La situació", ha admès, "és molt complicada", tot i que Pequín mantindrà, ha assenyalat, "l'interès i la voluntat de negociar".

Durant la seva intervenció en la trobada, organitzada per l'Ambaixada de la República Popular Xinesa, Prensa Ibérica i LA NUEVA ESPAÑA, Yao Fei, que ha convidat les empreses asturianes a explotar oportunitats d'inversió i de comerç en el seu país, ha proposat l'actual model de relacions hispano-xineses com a exemple de col·laboració. "Ambdós països apostem pel comerç multilateral i podem unir-nos contra la tendència negativa de l'unilateralisme i el proteccionisme comercial".

Al juny, el Govern xinès va emetre una nova llista més reduïda dels àmbits en què hi ha restriccions a la inversió estrangera, per la qual cosa s'ha fet un pas més, ha informat el diplomàtic, "en una major obertura en els sectors dels serveis, les manufactures i l'agricultura", permetent amb això "més oportunitats per a la inversió estrangera". La inauguració de zones pilot de lliure comerç en sis províncies el passat agost és, segons el representant xinès, "un senyal que la Xina està obrint cada vegada més les portes a productes estrangers".

31

Yao Fei: "Xina vol una entesa però mai negociarà amb EE UU sota l'amenaça d'una pistola"

La Franja o nova Ruta de la Seda, que impulsa el Govern de Pequín, és, segons ha expressat el ministre conseller, una oportunitat de benefici compartit i que permetrà a les economies espanyola i xinesa enfortir els llaços històrics d'intercanvis comercials que ja van ser molt intensos en l'antiguitat. "Hi ha comentaris injustos que, per falta de coneixement o potser per intencions polítiques, plantegen la Ruta com una amenaça", ha dit. "No busquem una hegemonia xinesa ni estem plantejant una competència amb els EUA pel poder mundial", ha afirmat també, i ho ha argumentat: "La cultura xinesa s'inspira històricament, seguint a Confuci i altres filòsofs, en l'harmonia i en la convivència, de manera que aquests conjectures no tenen fonament". Davant de les visions crítiques, "la Xina promou", ha assenyalat, "una comunitat de destí compartit i avui ja hi ha convenis signats amb 136 països i en només sis anys d'aquesta ruta marítima hem arribat a un volum de negoci que ja representa un terç del comerç mundial".

A la inversa, els vetos d'EUA a la multinacional tecnològica Huawey per "instruccions polítiques i governamentals" i l'intent de "tallar els vincles comercials entre la companyia xinesa i empreses nord-americanes" és, segons el diplomàtic Fei, "una situació llastimosa i una pràctica contrària a l'esperit de lliure comerç". Fei ha rebutjat les acusacions de suposat espionatge i de robatori de tecnologia que el president dels EUA, Donald Trump, atribueix a Huawey: "No han pogut presentar ni una sola prova", ha decretat. "Estem en un món de lliure competència i les companyies d'EUA volen superar Huawey hauran de fer-ho amb criteris i mètodes empresarials i no per la via política", ha mantingut el ministre conseller. Aquesta situació, ha anotat, "és injusta per a Huawey".

Yao Fei ha destacat el gran creixement xinès des de la fundació de la República Popular, fins a convertir-se en la segona economia més gran del món, només per darrere dels EUA, i ha atribuït el vigorós desenvolupament del seu país a les seves grans "fortaleses". Entre elles ha enaltit, per davant del model democràtic occidental, el sistema polític, social i econòmic "sota el lideratge del Partit Comunista Xinès". El sistema de "socialisme amb peculiaritats xineses" pot ser una solució que "no serveixi per a altres però és el camí correcte per al meu país: ens permet una capacitat especial per fer coses grans i aglutinar grans recursos" i, mentre en altres països "es mouen en cercle, tornant al punt de partida quan canvia el Govern, nosaltres sempre avancem en línia recta, amb polítiques continuistes, en què cada pla quinquennal és la continuïtat de l'anterior "i amb les que, una vegada que el Govern central emet una ordre política, el poble la segueix amb gran obediència i compleix la instrucció".

A judici de Fei, "la laboriositat" dels treballadors xinesos és un altre gran avantatge, així com "el coratge" del país, que des de finals dels anys 70 i principis dels 80, s'ha enfocat en l'obertura a l'exterior i en "eliminar barreres".

Un fòrum amb experiències asturianes

Un fòrum amb experiències asturianesEl fòrum sobre la Xina organitzat per l'Ambaixada de la República Popular Xinesa, Prensa Ibérica i LA NUEVA ESPAÑA ha comptat amb la presència d'uns 200 convidats, entre els quals hi havia representants de l'Administració regional, els principals Ajuntaments asturians i el món empresarial. Entre ells, Pedro Fernández-Raigoso Castaño, director general de Empleo y Formación del Principado; l'alcaldessa d'Avilés Mariví Monteserín; el regidor de Mieres, Aníbal Vázquez; els consellers d'Oviedo José Ramón Prado, Javier Cuesta i Santos Tejón; els alcaldes de Langreo Javier Castro i Patricia Fernández; o los presidents dels ports de Gijón i Avilés, Laureano Lourido y Santiago Rodríguez Vega, respectivament.

Fernando Vilabella, Félix Baragaño i José Martínez Iglesias, en representació de les Cambres de Comerç d'Oviedo, Gijón i Avilés, tampoc han faltat a la trobada que, sobretot, ha generat l'interès d'associacions i empresaris particulars. Luis Santos del Valle, per part de la Confederación de la Construcción-Asprocon; Ángel Aznárez, del Tribunal Superior de Justicia de Asturias; Ángel Rodríguez Vallina, de la firma Asturgar; Begoña Fernández-Costales, de la Federación de Empresarias y Directivas de la región; Julia López, de l'Asociación de Empresas Familiares; Teresa Laso, de l'Asociación de Diseño y Moda de Asturias; Margarita Collado, de l'entitat Compromiso Siglo XXI o el científic Amador Menéndez, han estat altres dels convidats a una cita que s'ha enriquit amb una taula rodona, moderada pel director de LA NUEVA ESPAÑA, Gonzalo Martínez Peón, en la qual el president d'Alsa Grupo, Jacobo Cosmen, i el vicepresident de Reny Picot, Juan Manuel Rodríguez, s'han referit a les seves experiències fructíferes de relacions comercials amb el país asiàtic.

Por la seva banda, Belarmino Feito, president de la Federación Asturiana de Empresarios, ha fet una crida a l'exportació com a clau de creixement econòmic regional i nacional -on la Sociedad de Promoción Exterior del Principado, Asturex, per boca de Yolanda Méndez, ha ofert una col·laboració precisa-, i la regidora de Desarrollo y Promoción Económica de l'Ajuntamient de Siero, Aida Nuño, s'ha referit a la importància que al seu municipi ha arribat a assolir la comunitat xinesa, amb l'enriquiment social i de negoci que això comporta.