Les grans empreses gironines han augmentat, de mitjana, un 5,3% els sous dels treballadors durant els darrers tres anys. Segons recull un estudi encarregat pel Fòrum Carlemany, es manté la tendència a l'alça en les retribucions detectada en el darrer anàlisi, que feia una radiografia de la situació de les empreses de la demarcació l'any 2016.

L'estudi recopila les dades de salaris i facturació de 34 firmes gironines que tenen una facturació mitjana de 52 milions d'euros (MEUR) anuals. La previsió de nou de cada deu empreses és acabar el 2019 amb un creixement en facturació, que situaria la mitjana en 56 MEUR. En relació al personal, el 85% de les empreses preveuen créixer o mantenir plantilla l'any 2020.

El VIIIè Estudi Retributiu de les comarques gironines, que ha elaborat Marlex Human Capital per encàrrec del Fòrum Carlemany, posa el focus en les grans empreses de la demarcació. L'estudi analitza les dades de 34 firmes (sobretot dels sectors alimentari, metal·lúrgic i químic) que, en conjunt, donen feina a 6.637 persones. El 85% de les empreses estudiades tenen entre 50 i 250 treballadors o més de 250 empleats.

El darrer estudi es va fer fa tres anys, el 2016, amb dades retributives de l'exercici 2015. Aquell anàlisi va detectar un canvi de tendència perquè la situació econòmica començava a remuntar després de la crisi i l'estudi va concloure que les empreses de la demarcació tornaven, de nou, a augmentar sous. El 8è estudi confirma aquesta dinàmica i conclou que, de mitjana, les grans empreses gironines han incrementat un 5,3% els salaris (fixe més variable) durant els darrers tres anys.

Durant el 2018, a més, se segueix la mateixa tendència identificada el 2015 que apuntava que la immensa majoria de les empreses apliquen retribució variable. Actualment ho fan el 91% i sobretot amb els directius, els comercials i comandaments intermedis. I el 65% de les firmes complementen el salari amb retribucions en espècie (com ara dietes o tiquets restaurant).

L'estudi també detecta que els dos grans reptes que plantegen els departaments de recursos humans a les empreses gironins són retenir ell talent i mantenir-lo motivat i, alhora, trobar els millors professionals al mercat. Segons detalla el director executiu de Marlex, Àlex Sanabras, la dificultat se situa principalment en trobar perfils específics, com són enginyers, experts en noves tecnologies i comercials. La meitat dels empleats que contracten les firmes ho fan través d'empreses de selecció.

Segons subratlla Sanabras, l'increment de salaris va en consonància a una altra dada: les bones perspectives de negoci que tenen aquestes grans firmes. De mitjana, les empreses facturen 52 MEUR anuals i la previsió és tancar l'exercici el 2019 arribant als 56 MEUR. L'estudi conclou que aquest increment és generalitzat perquè el 91% de les empreses preveuen tenir un creixement en facturació alhora que el 85% calcula augmentar o almenys mantenir la plantilla l'any vinent.

Finalment, l'estudi revela que el 63% de les plantilles d'aquestes empreses estan formades per home, el mateix repartiment que el 2016. Segons l'anàlisi, encara hi ha col·lectius on hi ha molts més presència d'homes, com els directius, els comandaments intermedis, els xofers o els comercials. En els darrers anys detecten que les dones van guanyant presència en comandaments intermedis sobretot en àmbits administratius, laborals, controls de qualitat i, també, en peonatge als sectors alimentari i metal·lúrgic.