El programa Reincorpora de l'entitat bancària la Caixa va oferir itineraris d'inserció sociolaboral a 38 adults i joves de centres penitenciaris i de centres educatius de Justícia Juvenil gironins durant l'any passat. El projecte, fet amb el Departament de Justícia de la Generalitat a través del CIRE, va dirigit a població reclusa de tot Catalunya en la fase final de la seva condemna. El programa es desenvolupa al Centre Penitenciari Puig de les Basses de Figueres, al Centre Educatiu de Justícia Juvenil Montilivi, el Medi Obert Girona i el Centre Obert Girona.

El programa ofereix itineraris personalitzats i adaptats a les necessitats tècniques i personals dels interns. En el marc de Reincorpora es combina formació, accions de servei a la comunitat i integració laboral, amb l'objectiu d'ampliar les competències, reforçar valors i millorar habilitats personals i professionals que ajudin en el camí que fa cap a la plena inclusió social i laboral.

La col·laboració amb tres entitats socials de Girona (OSCOBE, Càritas Girona i Altem Figueres) és el que fa que es puguin oferir els itineraris de reinserció adaptats a les necessitats de cada participant, gràcies als tècnics de Reincorpora i els tècnics del CIRE, que dissenyen i pacten amb els participants l'itinerari. Les xifres d'integració laboral dels interns avalen la consolidació del programa.Resultats cinc vegades més bons

El 2018, tots els participants que van acabar el seu itinerari d'inserció sociolaboral van aconseguir una feina. Aquest percentatge s'ha quintuplicat des dels inicis de Reincorpora, l'any 2011. L'any passat 30 interns van obtenir una feina a través de Reincorpora gràcies a la col·laboració de 24 empreses gironines. Des que es va posar en marxa Reincorpora, hi han participat un total de 3.986 interns de tot Catalunya, 1.899 dels quals han trobat feina per la implicació de més d'un miler d'empreses contractants.

«Volem facilitar que les persones privades de llibertat puguin reconduir el seu projecte vital», explica el president de la Fundació Bancària "la Caixa", Isidre Fainé, i afegeix que «actualment, tres de cada quatre participants en el programa aconsegueixen feina».